Saj veste, sem in tja pride čas, morda teden, morda le dan, ko človek enostavno mora pojesti nekaj obupnega.

En tak kos pristne hitre prehrane, o katerem nutricionisti nimajo prav veliko lepih besed. Na primer čips ali krof, morda kos pice ali seveda slavni sočni hamburger z vsemi možnimi dodatki. Potem sicer po navadi človek svoj greh obžaluje, ko se popolnoma dehidriran ali s kepo v želodcu celo noč premika od vode do stranišča in nazaj v posteljo, a včasih je treba tvegati, ker paše.
In tako nekako podobno kot s hrano je pri meni s knjigami.

Rada imam dobre knjige, napete, zanimive zgodbe, a sem in tja prav nesramno uživam v kakšni strašno puhli ljubezenski zgodbi, ko že po prvih straneh vem, da bosta glavna junaka na koncu zaljubljena do ušes in čez ter bomo priča še eni največjih ljubezni v zgodovini človeštva. Te knjige sicer preberem na en dih, lahko tudi v enem večeru, na koncu niti ne vem, kako je bilo zaljubljencema ime, a med branjem neskončno uživam in sila nerada vidim, da me kdo moti, kot nerada vidim, da kdo steguje roko v mojo vrečko čipsa.

Ta zadnji vikend je bil tak, ko sem kar menjala knjigo za knjigo, kot da me je doletelo hudo pomanjkanje zgodb in branja. Kot da moram nadoknaditi hektično poletje in jesen, ko sem brala presenetljivo malo, a sem imela zares preveč dela s svojim športanjem in s spremljanjem vseh športnih dogodkov.

Tako sem od Elene Ferrantein njene nove knjige O novem priimku šla na Petro Hülsmann in zgodbico Sreča je, če vseeno ljubiš, pa vmes sem dokončala Novi dnevnik prisrčnega junaka Hendrika Groena in na koncu sem posegla celo po mladinskem romanu No in jaz (Delphine de Vigan), ki vam ga mimogrede toplo priporočam, trenutno pa že uživam v branju Amosa Oza, za katerega ravno ugotavljam, da je eden mojih najljubših pisateljev. In brez dvoma bi vmes stisnila še kakšen lahkoten romanček, če bi mi ga Mojca primaknila v mojo zadnjo pošiljko svežih knjig. Skratka – ne dajte se prepričati, da obstajajo slabe knjige. Tako kot za pusta paše masten krof, tako na deževno ali zasneženo nedeljo paše dobra ljubezenska zgodba ali kakšna super napeta kriminalka. Le paziti morate, ker preveč džanka pa le ni dobro ne za duševno ne za telesno zdravje.

Liza - 47/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 47/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.