Ah, kako bo dobro. Na vsakem vogalu bom lahko računala, koliko pridobim s 50-odstotnim znižanjem. Saj je že oče govoril, da je matematika vse. Pa se gremo razprodaje! Sicer je to super zadeva za nakup stvari, ki so drugače naprodaj po zasoljenih cenah, pa vendar – včasih razprodajamo tudi mi, ni res?

Razprodajamo svoj čas, ko lahko ure in ure klepetamo s prijateljico o banalnostih, razprodajamo svoje besede, kadar smo neiskreni in si zavoljo ljubega miru dovolimo majcen greh bele laži. Razprodajamo svoje telo, ko ne skrbimo zanj, da bi lahko gladko delalo, in včasih razprodamo celo svoje srce. Za trohico nečesa, kar mislimo, da je ljubezen. Kako zelo klavrno.

Nedavno tega sem se selila. In se mnogokrat spomnila filozofa Diogenesa, ki je živel v sodu. Zakaj? Ker je pravil, da imetje človeka omejuje. Zato sam ni imel ničesar drugega, razen malega lončka, iz katerega je pil vodo, ga kdaj pa kdaj postavil pod kako kravo in iz njega tudi malical.

No, glej ga zlomka, pa se mu je celo ta lonček zlomil. Bil je zelo potrt (kdo ne bi bil, jaz skorajda jočem že, če izgubim pilico za nohte).

In namesto da bi šel na razprodajo in kupil novega, je še to vrgel stran in rekel: "Poglejte, imel sem prav!"

Neverjetno je, koliko nepotrebne robe si človek navleče v pičlih nekaj letih življenja v stanovanjcu, ki niti ni tako zelo veliko. Sama sem ob selitvi našla: ključavnico (kar bi bilo še logično, če bi imela kaj za zaklenit), čelado (kar bi bilo smotrno, če bi vozila moped), pa razne klobučke, ki bi jih še kak zelo drzen cirkusant stežka navlekel nase; stare značke, nešteto nepomembnih lističev in vstopnic na kulturne dogodke, celo kremo proti celulitu!

Pa sem vse razprodala. Brez denarja, seveda. Tisto, kar je komu prav prišlo, sem veselo podarila, druge neuporabne praholovce (vključno s tistim porcelanastim psom) pa sem pustila poleg smetnjakov. Če bi slučajno mimo prišel kak Diogenes in se odločil, da mu kaj od tega pa vseeno pride prav.

Ana Marija Mitić