Na Dobrovem v Goriških brdih se je v petek, 10. maja, spet veliko dogajalo.

Družba Sinefinis, d. o. o., je skupaj z vinsko kletjo Goriška brda, Občino Brda in Goriškim muzejem organizirala retrospektivo o rebuli, avtohtoni briški vinski sorti. Na simpoziju so svoje videnje o rebuli podali zanimivi gostje – Tanja Gomiršek je prikazala zgodovinski vidik rebule, enolog Darinko Ribolica je predstavil enološke značilnosti sorte, popestritev pa je bil prispevek našega znanega etnologa Janeza Bogataja.

Predstavitev je bila namenjena celotnemu področju, kjer rebulo gojimo, Goriškim brdom, Colliu iz Italije in Vipavski dolini. Svoj pogled je predstavil enolog in vinski pisec Claudio Fabbro, ki je primerjal nastop rebule z uspešnim projektom Prosseca. Med govorci sta dogajanje popestrila vinska pisca in poznavalca Stefano Cosma iz Italije in domačin Toni Gomišček. Predstavila sta izjemne kuharske šefe z obeh strani meje in preverila njihovo naklonjenost rebuli v sodobni gastronomiji.

To ni bilo edino dogajanje okoli te čudovite trte, saj je Vera Erzetič, predsednica Društva ljubiteljev rebule, predstavila tudi Višnjevik. Ta se ponaša kot rojstni kraj rebule in ravno ta dan in ves konec tedna je pri njih potekal že 14. tradicionalni Praznik rebule in oljčnega olja. To je praznik, ki vsako leto pritegne veliko število poznavalcev in ljubiteljev teh enkratnih darov narave. Že pokojni Bruno Podveršič je zapisal, da zgodovinski viri navajajo, da je bila dne 27. 5. 1336 sklenjena kupo-prodajna pogodba, ki govori o pridelavi šestih veder rebule v neposredni bližini Višnjevika.

Dogajanje na Dobrovem se je popoldne nadaljevalo na grajskem atriju, kjer so točili rebulo v vseh njenih pojavnostih, od mirnega vina do penine ter oranžne rebule in sladke polnitve. Odlični kuharski mojstri z obeh strani meje pa so ponudili prigrizke, ki so se z rebulo odločno ujemali. Za celotno predstavitev in dogajanje sta zaslužna Matjaž Četrtič in Robert Prinčič, lastnika blagovne znamke Sinefinis in stvaritelja prve čezmejne penine sinefinis. Projekt sta pripravila s podporo evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, in sicer s sredstvi LEADER, lokalne akcijske skupine jugozahodnega dela Severne Primorske.

Janez Bogataj je ironično dodal, da ime Slovenija izhaja iz angleške besede 'slow' a tokrat se je izkazalo, da to ne drži. Slovenski in italijanski Brici so dokazali, da si znajo zastaviti cilje in da ima cilj promocije rebule v širšem prostoru realne možnosti, da uspe.

Vsi prisotni so se poklonili spominu na pravkar preminulega Mirka Kristančiča – Movio, ki je veliko pripomogel k prepoznavnosti Brd in rebule po vsem svetu.

Z motom 'Vse je mogoče' je prevladalo mnenje, da bo rebula nekoč prepoznavna v zbirki vrhunskih svetovnih vin.

Bruna Pahor, je ljubiteljica dobre hrane in poznavalka vin, ter spletne trgovine z vini in olivnim oljem www.invinoveritas.si. Za vprašanja ji pišite na info@invinoveritas.si