Ste se že kdaj zalotili, da ste svojemu otroku govorili eno, delali pa drugo?

Npr. mu govorili, kako so sladkarije škodljive za zobe, kako kajenje vpliva na naše zdravje, kako ni primerno govoriti grdih besed ali pa kako nas kreditne kartice lahko peljejo v finančni zlom, pri čemer pa sami niste bili najboljši vzgled?

To se pogosto dogaja ... Pa ne samo, ko gre za naše otroke. Tudi v družbi, med sodelavci itn. Govorimo eno, tisto, kar vemo, da je prav, delamo pa nekaj drugega, ker enostavno s tem ne moremo, ne znamo ali pa celo nočemo prenehati živeti. In ravno tisto, kar delamo, je ključno za ljudi okoli nas, saj so naša dejanja tista, ki jih drugi posnemajo.

Ko je govora o denarju, pa je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo posledic svojih dejanj. Otroci se ravnanja z denarjem učijo od nas. Vsak dan nas spremljajo in opazujejo, kako ravnamo z njim. Zelo dobro vidijo. ali ob odpiranju kuvert s položnicami zmajemo z glavo ali pa ob tem ostajamo mirni. Spremljajo, kako odkrito ali pa tudi ne se o denarju pogovarjamo s partnerjem in kako reagiramo ob nepredvidenih izdatkih. In kaj vse še otroci vidijo? Vidijo, ali:

• smo pri nakupih racionalni in gledamo na to, da res kupimo tisto, kar potrebujemo,

• si določimo mesečni/tedenski budžet in se ga držimo,

• se pred odhodom v trgovino na to pripravimo in gremo v trgovino z listkom,

• kupimo tisto, kar si lahko privoščimo, in si pri tem ne pomagamo s karticami (ali pač),

• imamo določene cilje in za cilje ustrezno varčujemo,

• smo potrpežljivi in si za večje nakupe vzamemo čas itn.

Veliko bolj pomembno, kot kaj govorimo, je torej, kaj delamo. Če bomo svojim otrokom govorili, kako nespametno ali celo nevarno je nakupovati na obroke, pri tem pa bomo sami imeli polno denarnico kreditnih kartic, nam govorjenje ne bo kaj dosti pomagalo. Ni ga lepšega na očitek: "Sem ti povedal/a da ne smemo porabiti več kot zaslužimo." Odgovoriti z: "Zakaj potem ti ne živiš tako? Zakaj imaš toliko kreditnih kartic in zakaj vse kupuješ na obroke?" In potem ostanemo brez besed ...

Temu se lahko preprosto izognemo, če bomo živeli tako, kot učimo. Svojim bližnjim moramo pokazati, da si je v življenju treba postavljati cilje, da je treba zanje varčevati in da se potrpežljivost splača. Obenem jih s tem, ko se večjih nakupov lotimo premišljeno, naučimo, da je to nekaj, kar nas razbremeni stresa in nam da dovoljenje, da trgovino lahko zapustimo brez nakupa in razbistrimo misli. Ostane nam čas za razmislek o tem, kako smotrn bi bil nakup.

Bodimo torej dober vzor in začnimo najprej pri sebi. Poglejmo, kaj je tisto, kar lahko izboljšamo, kaj je tisto, česar mi nismo vedeli, ko smo bili mlajši in nam je danes žal. Kaj vse smo se naučili iz življenjskih lekcij, tistih najtežjih. Res je, da je včasih to težko opisati in še težje razumeti, pa vendar je ključno, da o tem govorimo odkrito in da se skupaj učimo in rastemo. Bodimo vzor drugim in jim pokažimo, da je življenje v okviru svojih zmožnosti tisto pravo.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si