Popularna pijača iz Japonske, ki vsekakor sovpada z japonsko kuhinjo in njeno svetovno prepoznavnostjo. Vsi govorijo o sušiju, sašimiju, miso juhi in vsak bi moral vsaj enkrat ob teh jedeh poizkusiti sake.

Sake je japonska alkoholna pijača, pridelana iz riža, in jo v angleško govorečih državah imenujejo tudi riževo vino.

Zanimivo je, da sake imenujejo riževo vino, saj njegova pridelava bolj spominja na varjenje piva, kot pa na pridelavo vina. Pri vinu poteka alkoholna fermentacija sladkorja, ki ga najdemo v grozdju, pri sakeju pa je naprej treba sladkor pridobiti iz škroba v rižu in šele potem fermentirati oziroma sprožiti alkoholno vretje. V nasprotju s pivom pri sakeju to vse poteka spontano in razlika nastane tudi v vsebnosti alkohola. Vino ima nekje od 9 do 15 % alkohola, pivo od 3 do 9 odstotkov in sake od 18 do 20 odostotkov, črprav ga dostikrat nižajo z dodajanjem vode, tam nekje na 15 % alkohola.

Ko se boste odločali za sake, se je, žal, treba zavedati, da ni poceni, in če želite resnično uživati v njem, potem se odločite za ginjo, saj predstavlja sedem odstotkov najboljšega sakeja in na steklenici lahko piše različno: ginjo, junmai ginjo, daiginjo ali junmai ginjo. Priporočena je tudi pozornost na junmai tip sakeja ali pa ne junmai tip sakeja, saj sake samo iz riža pridelajo le tam, kjer na steklenički piše junmai, če sake ni junmai, pomeni, da so dodali malce čistega alkohola, in sicer za lažjo ekstrakcijo arom.

Sake naj bi se pil ohlajen na temperaturo belega vina, ne preveč, v nekaterih hladnih zimskih dneh lahko celo malce ogret. Najbolje, da za pitje uporabite vinske kozarce, kjer se aromatika najlepše zazna.

Gašper Čarman,sommelier in lastnik spletne vinoteke eVino.si