Za ta teden je Darjo že napisal uvodnik o vremenu.

Saj veste, vreme – hvaležna tema, ko človek nima kaj pametnega za povedati, in če dežuje kot te dni, jo lahko razvlečeš tudi na deset minut dolgočasnega pogovora.

A danes je ponedeljek, 18. september, in včeraj smo postali evropski prvaki v košarki. Dež nas ne moti! Vseeno nam je za sonce. Včeraj smo postali evropski prvaki v košarki. Včeraj smo v finalu premagali Srbe – narod košarkarjev, narod samozavestnih in pretkanih športnikov. Včeraj smo končali evropsko prvenstvo z devetimi zmagami in nič porazi.

Navdušujoče! Košarka je ob atletiki moj najljubši šport. Mora biti, okoli mene so sami košarkarji in ena atletinja. A teh 18 dni evropskega prvenstva me je najbolj navduševala ta nora samozavest slovenskih fantov. Za hip niso podvomili o sebi. Če je nekdo le malo klecnil, so ga drugi ulovili in pokrili s svojimi fantastičnimi meti in obrambami. Všeč mi je bila ta samozavest, ta prepričanost vase. Slovenska zmaga je bila prava demonstracija tega, kaj pomeni, če verjameš vase in v svoje sposobnosti.

Luka Dončić – osemnajstletnik, ki je že od svojih prvih košarkarskih korakov bil vedno najboljši na igrišču. Vedno je bil on tisti, ki je v ključnih trenutkih stvari vzel v svoje roke. Ni ga strah, da bo zamočil, ker verjame vase in v svoje košarkarsko znanje, v svoj met, skok, obrambo. Ve, da je boljši! Ali pa Goran Dragić – najhitrejši belec košarkarskih igrišč. Goran je vedel, da ga nihče ne more ujeti, in ga ni.

A Randolph je vedel, da lahko ujame vse in je praktično vse. Roko na srce – v finalu nas je praktično rešil Klemen Prepelič, ki je predrzno metal trojke in proste mete. Kar kocine so mi šle pokonci, ko se je kar videlo, kako želi zmagati, kako želi zadeti, kako mirno roko ima in verjame vase. In ne vem, ali ste opazili, a Jaka Blažič je zadnje minute tekem igral z nasmeškom. Z nasmeškom! In danes smo vsi z nasmeškom, tudi tisti, ki nikoli ne gledajo košarke. Hej, postali smo evropski prvaki! EVROPSKI PRVAKI V KOŠARKI, ne v smučanju, ne v smučarskih skokih, ne v veslanju – V KOŠARKI! Saj vam pravim, nima veze, ali pada dež ali sije sonce – zmagali smo v košarki in naša samozavest je na višku.

Liza - 39/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 39/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.