Imam namreč blokiran račun zaradi neplačanih prispevkov Fursu.

Ti se nabirajo že kar nekaj časa, ker ne želim podpirati sistema, kjer se sredstva porabljajo tako neracionalno, kot se v naši državi. A kaj, ko en sam proti tako velikemu sistemu ne more nič in očitno mi drugega ne preostane, kot da ta dolg vrnem.

Že štiri leta imam s. p., kjer mesečno ustvarim med 800 in 1.200 evrov prihodkov. Sicer izdajam račune, a mi stranke k sreči storitev plačujejo v gotovini. Tako lahko vsaj preživim. Mesečno prejemam tudi 600 evrov preživnine.

Živimo v najemu, kjer je strošek najemnine 450 evrov plus redni stroški. Mesečno mi ne uspe prihraniti čisto ničesar, in to me vsake toliko časa bremeni. Ne vem, kako se zdaj rešiti iz tega začaranega kroga. Bi lahko kje dobila kakšno posojilo? Hvala za odgovor.?

Pozdravljeni,

vaša situacija je ena izmed težjih. Zakaj? Ker imate močna prepričanja, ki so vas zdaj pripeljala do te stiske, druga stvar pa je, da menite, da bi bilo posojilo prava rešitev.

Žal vas moram takoj razočarati.

Posojilo je v vašem primeru neizvedljivo, saj je vaša finančna slika tako slaba, da se z njo ne bo želel ukvarjati nihče. Blokiran račun zaradi neplačanih prispevkov, ki so se več kot očitno začeli 'nabirati' že od same ustanovitve podjetja, je velik alarm. In vaš odgovor na to, da jih niste plačevali zaradi nezaupanja v sistem, ni pravi.

Vsak ima seveda pravico podati svoje mnenje, pa vendar je, kot ste sami lepo napisali, sistem precej večji od nas in 'upor' na način, da svojih obveznosti enostavno ne plačujemo več, nam lahko zelo škodi.

Kaj storiti?

Najprej si boste morali priznati, da vaše pretekle odločitve in ravnanje ni bilo najboljše. Prav tako se morate zavedati, da s svojim trenutnim poslovanjem hodite po zelo tankem ledu. Plačilo storitev z gotovino je dovoljeno, vendar na način, da zadostite vsem kriterijem, ki jih predpisuje zakonodaja za samostojne podjetnike. Paziti morate, da si ne boste nabrali dodatnih dolgov zaradi kazni.

Sicer pa vaši prihodki niso tako nizki, da vam ne bi moglo nič ostati. Pustimo blokiran račun, kamor se tako ali tako ne stekajo sredstva in na katerega prejemate preživnino. Ta vam je dostopna, tako da imate mesečno na voljo med 1.400 in 1.600 evri.

Kljub najemnini in trem šoloobveznim otrokom menim, da bi morali poiskati rezervo in začeti svoje prihodke ustrezno razporejati. Če že zdaj tako težko shajate skozi mesec, kako bi vam bilo, ko bi imeli še posojilo, za katero ste menili, da je prava rešitev za vas.

Obvezno morate s Fursom skleniti dogovor glede odplačevanja dolga. To je edini pravi način, sicer se bojim, da bodo ti dolgovi tako narasli, da vas bo zlomilo (tako finančno kot psihično). Tega si pa že zaradi otrok in odgovornosti ne bi smeli dovoliti.

Naredite torej ta ključni korak, soočite se z dolgom in začnite drugače ravnati s svojim denarjem. Vse dobro vam želim.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Preberite še: "Imam 920 evrov pokojnine, a vseeno komaj še živim in sem zelo nesrečna."