Preberite, kaj obupani bralki, ki skuša vzpostaviti nadzor nad financami, svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Ga. Ana!

Prosila bi za usmeritev glede ureditve družinskih financ, saj sem v zadnjem mesecu ali dveh, odkar poskušam sama vzpostaviti nadzor, že precej obupana.

Z možem imava tri otroke, vsi so šoloobvezni. Zaposlena sva za nedoločen čas s solidnimi prihodki (pribl. 4.000 evrov oba skupaj). Jaz plačujem vse položnice za stanovanje, otroke, trgovino, občasno kakšen izlet, mož pa poskrbi za dopust (enkrat letno), plačilo zavarovanj za avtomobile in občasno plača kakšno kosilo v restavraciji.

Jaz imam dve posojili, pri čemer se mi eno izteče v roku enega leta, drugo v roku dveh let. Veselo koristim tudi limit, saj mi drugače ne znese. Mož pa je pred kratkim najel stanovanjski kredit za izplačilo dediščine.

Prav ničesar nam ne uspe prihraniti, kar me že zelo zelo skrbi. Zavedam se, da bi pri takšnih prihodkih morali dati veliko na stran, a res ne vem, kako. Kje sploh začeti? Kako z možem najti skupni dialog – on namreč ni naklonjen vodenju stroškov, jaz pa vem, da brez tega ne bo šlo. Ne vem niti, kakšni so njegovi dejanski prihodki.

Je prav, da imava tako ločeno plačevanje položnic? Kaj, če so moje obremenitve bistveno višje kot njegove? Ali pa obratno? Skratka ... Verjetno se iz vprašanj lepo vidi, da imam celo zmešnjavo v glavi in da bi končno želela stvari postaviti na noge. Hvala vam za vaš odgovor.

Simona

Draga Simona,

zelo razumem vaš položaj in prav slišim vsa ta vprašanja, ki se vam porajajo v glavi in na katera je nujno treba odgovoriti. Imate prav – nujno je treba nekaj ukreniti, sicer se vam lahko vaše finančno stanje zelo poslabša.

4.000 evrov prihodkov je znesek, o katerem si marsikdo ne upa niti sanjati. Vi pa s temi prihodki ravnate tako, kot da bi jih imeli mogoče 'le' 700.

Glede na napisano tudi predvidevam, da nimate nobene varnostne rezerve, nobene ustrezne zaščite (za primer če) in da tudi približno ne veste, kam plujete oz. bi sploh želeli pluti. No, zdaj mogoče že veste, kam, a manjka še vse ostalo.

Kaj storiti?

Iskreni pogovor s soprogom – povedati mu morate, kaj čutite, kakšna je vaša finančna slika, katere vse obveznosti plačujete, koliko te znašajo, kakšni so vaši prihodki itd. Na drugi strani to velja tudi zanj.

Pogovorita se o ciljih. Kaj si sploh v življenju želita, kaj vama in družini predstavlja resnično zadovoljstvo, kaj želita omogočiti svojim otrokom itd. Ne bo enostavno, ker je to nekaj novega za vajin odnos, pa vendar po mojem mnenju osnova, za katero bi morali poskrbeti že takoj, ko sta začela skupaj živeti. Prepogosto to zanemarjamo in potem nemalokrat pride do razhoda.

Vodenje proračuna – kot ste sama napisali – brez tega ne bo šlo. Morda mu ta del olajšate tako, da ga vsak dan sproti vprašate, ali je opravil kakšen nakup in ta del ustrezno zabeležite. Na ta način se bosta počasi navadila in ne bosta imela več občutka, da gre za nadzor. Sprva je to namreč zelo pogosta reakcija. Glavni namen evidentiranja je ta, da ugotovite, koliko vi sploh potrebujete prihodkov.

Kot sem že večkrat napisala – pri takšni višini, kot je vajina, sem prepričana, da stroški še zdaleč niso tako visoki. Je pa res, da so naše navade in želje drugačne. Ločeno plačilo obveznosti – vaš pomislek je na mestu.

Nikakor ni prav, da je eden izmed partnerjev bolj obremenjen kot drugi. To mora biti sorazmerno porazdeljeno, pri čemer morata imeti tudi vsak nekaj malega čisto zase (t. i. 'fun money'). Da to tega ne pride, je treba odkljukati točko 1 – opraviti iskreni pogovor.

Osebno zagovarjam skupni proračun, kar pomeni, da se določi mesečni proračun za vso družino, naredi skupne načrte in potem ustrezno evidentira. Lahko plačujeta vsak svoj del obveznosti, vendar jih kot rečeno razporedita glede na prihodke.

Pot, na katero ste se podali, ni enostavna, vendar je edina prava. Seveda na tej poti niste sami in morate svoj tempo prilagoditi ljudem, ki so z vami. Ni dvoma o tem, da vam ne bi uspelo, le navaditi se morate drug na drugega in potem boste našli idealni tempo, s katerim boste prišli na zastavljeni cilj. Srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si