Preberite, kaj svetuje specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek.

Pismo bralke:

Pozdravljeni!

Smo štiričlanska družina. Oba z možem delava, otroka sta predšolska. Zaslužim 1.300 evrov neto, mož pa približno 800 evrov neto. Imamo neprofitno najemniško stanovanje z le 107 evri najemnine.

Vodim bilanco izdatkov, spremljam porabo, vendar smo kljub temu konec meseca povsem suhi. Mož je do septembra lani zaslužil po 650 evrov, kljub temu vedno vozi dobre avtomobile z izgovorom, da je to za družino. Nenehno je v limitu, lani si je vzel premostitveni kredit, ker je prekoračil limit. V skupno gospodinjstvo prispeva od 200 do 250 evrov mesečno.

Kljub spodobnemu zaslužku meni denar kopni in sem težko nad gladino. Zdi se mi, kot da delamo le za sproti. V sedmih letih nisva prihranila niti centa. O morebitnem nakupu lastne nepremičnine si ne upam trenutno niti sanjati.

Tadeja

Draga Tadeja!

Vaša zgodba je na neki način podobna eni izmed prejšnjih zgodb, kjer je gospa bolj kot ne sama skrbela za družino.

Pri vas je ključen problem ta, da nimate skupnih financ oz. vaši skupni prihodki in obveznosti (vaši in soprogovi) niso ustrezno prerazporejeni.

Zelo pohvalno od vas, da ste že sami odkrili ključen problem – to, da soprog premalo prispeva v skupno gospodinjstvo in da je vse, v kar se po njegovem mnenju splača investirati, avtomobil. To gotovo ni pravi način ravnanja z denarjem in na žalost pogosto lahko tudi razlog razhoda. Vprašanje je, koliko časa boste vi še imeli potrpljenje spremljati takšno ravnanje in nositi finančno breme. Imate dva predšolska otroka, ki bosta potrebovala čedalje večjo finančno pomoč, in če je že zdaj težko, bo pozneje še težje. Njegove obveznosti vas bodo ovirale pri vaših finančnih ciljih in težko jih boste dosegli, ko pa morate konstantno krpati finančne luknje.

Kaj zdaj?

Tako kot pri eni izmed prejšnjih zgodb – sledi OBVEZEN odkrit pogovor in pregled družinskega proračuna. Brez tega ne bo šlo.

Skupaj morata pregledati vse obstoječe obveznosti, se o njih pogovoriti in se dogovoriti, da bosta prekinila z najemanjem novih posojil, koriščenjem limitov itd. Poglejta, koliko znašajo skupni prihodki in kakšni so na drugi strani odhodki. Potem pa se dogovorita in sorazmerno prispevajta v skupni proračun. Seveda vi prispevate nekoliko več, ker so vaši prihodki trenutno višji, se bo pa to spremenilo (upam), ko bo tudi vaš soprog začel prejemati višje prihodke.

Sledi pregled vseh obveznosti. Vem, morda se vam ne bo zdelo pravično, ker jih ima v večini vaš soprog in jih je porabil za stvari, ki vam niso bile skupne, pa vendar sta skupaj eno.

Naredita načrt, kako jih bosta čimprej odplačala, in ne, kako jih bosta morda refinancirala s podaljšanjem dobe. Pogovorita se tudi o skupnih finančnih ciljih. Morate jih imeti, sicer ne vesta, kam plujeta. Morate vedeti, kam si želite priti, in tem željam slediti. Skozi pogovor bosta ugotovila, kaj vama največ pomeni.

Nekateri cilji bodo gotovo različni, tisti glavni pa morajo biti skupni (nakup nepremičnine, pokojnina, šolanje otrok itd.). In te zadnje napišita ter jih imejta nekje na vidnem mestu. Tako bosta vedela, zakaj delata, zakaj si želita spremeniti ravnanja z denarjem in spremljala bosta svoj napredek.

Verjamem, da vama bo uspelo. Potrebna sta samo odkrit pogovor in volja. Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 4/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 4/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.