Poleti te praktično vsak znanec ali pa neznanec vpraša, ali si že bil na morju.

Morje je sinonim za poletje, za počitnice, za uživanje. In čeprav imam rada morje in vonj po borovcih, ropotanje čričkov, vriskanje kopalcev in morske ribe, se nekako bolj prijetno počutim na jezerih. Na jezerih se mi zdi, da ni tistega koncentriranega turističnega vrveža in vse skupaj poteka bolj umirjeno, z manj napihljivimi blazinami in ponavadi z lepšim razgledom. Energija ob jezerih se mi zdi nekako mistična, posebna, romantična z vsemi tistimi gradovi in vilami, ki so jih nekoč – in še danes gradili – bogati ljubitelji jezerskega turizma.

Saj ne pravim, pogled na odprto morje, na horizont pomirja in sprošča, a pogled na gore in zelene gozdove je zame nekaj najlepšega. Ležiš ob vodi, poslušaš rahlo bučanje valov in gledaš v gore. Zame nekaj najlepšega! Rada imam Bohinj, lani sva bili s hčerko nekaj dni na Bledu, letos smo šli v italijanski Como in že iščem nove destinacije ob jezerih.

Čeprav imamo vedno zelo aktivne počitnice ter radi obiščemo vse možne kraje in znamenitosti, ne vem, ali sem kje bolj utrujena kot na morju. Mene morje popolnoma izčrpa, ta hoja na plažo, boj za prostor za brisačo, zgodnje vstajanje, da tečeš pred peklensko vročino, pa ponovno umikanje pred sončno pripeko s plaže ... Vam povem, da sem po nekaj dneh počitnic na morju popolnoma na koncu z močmi, pa čeprav se premikam vsaj za 70 odstotkov manj kot na vseh ostalih počitnicah ali doma. Čeprav vem, kako je morska voda blagodejna in zdravilna, sem kar nekako bolj srečna, ko stopim iz jezera in moja koža ni slana.

Ob jezerih se mi prav tako zdi, da ni tega neskončnega poležavanja in svaljkanja, ampak je bolj športen in aktiven utrip. Ne vem, ali sem že videla, da bi toliko ljudi teklo in kolesarilo kot okoli Coma, pa tudi naša gorenjska bisera prav veliko ne zaostajata. Skratka, všeč so mi jezera, zagotovo bom šla to poletje še nekajkrat skočit v Blejsko ali Bohinjsko (upam, da še kam drugam), a bom šla avgusta tudi na morje. Brez morja je tudi težko preživeti poletje, ne?! Skratka, živele vse vode tega sveta! In ko smo že pri slanem in sladkem – tukaj pa sem skoraj vedno raje za slan čips in oreščke, čeprav je res, da tudi brez čokolade težko preživim. Slano ali sladko? Oboje!

Liza - 31/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.