Bralka piše: želim najeti od 2.000 do 3.000 evrov posojila. Z njim bi poplačala limite in kreditno kartico, nekaj pa bi ga namenila popravilu avtomobila in ureditvi stanovanja. Preberite, kaj svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Pismo bralke

Spoštovana ga. Ana,

želim najeti posojilo v višini 2.000 do 3.000 evrov. Moji mesečni prilivi zdaj znašajo približno 800 evrov, od julija naprej pa bodo ti nekaj čez 900 evrov, ker me čaka zaposlitev. Trenutno delam prek zavoda, ker imam status invalida, vendar pa naj bi junija sledilo delo prek pogodbe (verjetno najprej za določen čas).

Posojilo bi porabila za poplačilo in ukinitev limita na bančni kartici (300 evrov) ter poplačilo kreditne kartice (200 evrov).

Zelo rada bi splezala na zeleno vejo, saj s temi limiti nikoli ne vem, s koliko denarja lahko razpolagam. Prav tako bi del kredita namenila popravilu svojega osebnega avtomobila, del pa bi porabila za ureditev stanovanja oz. opremo. Še najpomembnejše pa je, da bi dala nekaj denarja na stran za tisto zlato rezervo, ker me je vedno strah, da pride kaj vmes, jaz pa nimam ničesar privarčevanega in tako rekoč živim od plače do plače, kot ste v nekem članku dejala tudi vi.

Matična banka mi je ponudila izredni limit v vrednosti 1.070 evrov, pa vendar vem, da je limit nekaj najslabšega. Imam 450 evrov fiksnih stroškov in če bi na primer dobila odobren kredit, bi torej mesečna anuiteta znašala pribl. 100 evrov (seveda odvisno od višine in dobe). Torej do julija: plača 800 – 450 – 100 = 250 evrov ostanka, od julija naprej pa pribl. 350 evrov ostanka, ker bo plača višja.

Sicer že kar nekaj časa vodim svoj proračun, si pišem svoje finančno stanje, svoje odhodke, načrtujem, kako prihraniti, vendar mi to žal trenutno ne uspeva, ker živim od plače do plače. Upam na ugodno rešitev.

Janja

Draga Janja,

najprej en iskren poklon – da glede na svoj status pridno delate, se sami preživljate in da ne iščete razlogov, zakaj ne morete delati. Žal je takšnih ljudi premalo. Osebno se srečujem z zelo različnimi zgodbami, kjer so ljudje popolnoma zdravi, pa vendar razlog za svojo finančno situacijo raje iščejo v državnem sistemu, politiki, pri delodajalcih itd. Družba je nujno potrebna spremembe – spremembe v razmišljanju, prevzemanju odgovornosti in usmeritve v prihodnost.

Vaša finančna situacija po mojem mnenju sploh ni tako huda, da bi vi potrebovali kakršenkoli kredit. Limita sta izredno nizka in če bi predvideni znesek, ki ste ga sicer bili pripravljeni nameniti za posojilo (100 evrov), namenili raje za poplačilo limitov, bi prav tako lahko hitro ustvarili varnostno rezervo.

Takoj danes začnite 50 evrov dajati na stran in vsak mesec za 50 evrov manj koristite limit. Prav tako velja za kreditno kartico. Zakaj bi se spuščali v dodatno tveganje, ko pa še nimate podpisane nove pogodbe o zaposlitvi? Četudi bi jo imeli, bi vam ta trenutek to odsvetovala.

Verjemite mi, da je veliko lažje vračati limit oz. ga podaljševati (zlasti če gre za redni limit, katerega odobritev je navadno brezplačna in plačujete le obresti), kot pa se z banko pogovarjati o podaljšanju posojila. Že to, da razmišljate o tem, koliko bi ga sploh najeli, je lep pokazatelj tega, da tega denarja v resnici ne potrebujete. Oprema vas lahko počaka, varnostno rezervo pa začnete graditi danes.

Nikar ne sprejmite ponudbe banke za povečan limit. Ko boste enkrat to storili, ga boste še težje vrnili. Tudi samo popravilo avta lahko naredite brez posojila. Velikokrat sem se že srečala s strankami, ki so razmišljale tako kot vi, pa smo potem vseeno raje malce bolj globoko vdihnili in vse se je uredilo tako, kot se mora.

Sicer ste pa že lepo začeli spremljati, kam gre vaš denar, in to je ključno. Zdaj morate le še spremeniti smer delovanja in prevzeti nadzor nad njim. Postavite si konkretne cilje – kdaj boste poplačali limite, koliko želite prihraniti in kdaj, kakšno opremo si želite kupiti in kdaj itd. Verjemite mi, da vam bo uspelo. Pa veselo na delo.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si