Ker imam preveč mesečnih obremenitev in ker že nekaj let 'hodim' iz posojila v posojilo, sem se odločil, da poiščem strokovno pomoč. Potreboval bi eno posojilo za daljše obdobje, da poplačam manjše.

Imam namreč limit v višini 4.500 evrov, štiri potrošniške kredite s skupnim mesečnim obrokom 597 evrov, tri lizinge s skupnim obrokom 110 evrov ter dve stanovanjski posojili z obrokom 266 evrov. Obenem imam še kreditne kartice, saj mi drugače zmanjka sredstev na računu. Stanovanje je vredno približno 45.000 evrov, vse obveznosti skupaj pa znašajo okoli 90.000 evrov. Mesečno dobim v povprečju kakšnih 1.500 evrov.

Bi lahko dobil eno posojilo in vse skupaj združil? Hvala za pomoč.

Matej

Dragi Matej,

že dolgo je tega, odkar sem se srečala s podobnim primerom, kot je vaš. Predvsem iz vidika števila posojil. Če na hitro povzamem, imate kar devet posojil – večjih in manjših, limit ter kreditne kartice, vaše premoženje pa je precej manjše, kot so vaše obveznosti. Predvidevam, da za zdaj še lahko redno plačujete obveznosti, saj vaši prihodki niso majhni. Pa vendar je razumljivo, da ste zelo obremenjeni in bi se tega želeli znebiti.

A kot sem že večkrat napisala, ne na takšen način, kot ste si vi zamislili. Več kot očitno gre za prekomerno zadolževanje. Kaj je razlog za takšno ravnanje, veste samo vi, a ne glede na razlog, tako ne gre več. Že prvi najmanjši finančni pretres vas bo krepko zamajal.

Kaj zdaj?

Glede na to, da gre med vsemi obveznostmi tudi za manjša posojila, se je treba najprej znebiti teh. Tistih z najmanjšimi zneski. To naredite tako, da mesečno dodatnih najmanj 100 evrov namenite za predčasno odplačilo posojil. Vem, mislite si, kako le, ko pa že tako ne morete shajati. A to je nujno.

Takoj ko boste zaključili s prvim, nadaljujete z drugim, ko zaključite s tem, greste naprej na tretje. S tem boste ustvarili t. i. 'sneženo kepo', ki bo imela zelo močan učinek na odplačilo obveznosti. A le pod pogojem, da se boste tega nasveta držali.

Pozabite torej na novo refinanciranje, ki kot prvo sploh ni mogoče (vrednost premoženja je premajhna) in kot drugo, bi imelo le kratkoročni učinek. Dokler še lahko redno odplačujete obveznosti, se trudite to ohraniti.

Morda bi se celo kdo našel in rekel, da je vaša situacija primerna za osebni stečaj, a osebno se s tem ne bi strinjala. Imate namreč vse možnosti, da se izvijete iz oprijema dolgov, če si to res želite. Ne bo lahko, a bo veliko lažje, kot če se boste prepustili toku, nič ukrenili in zašli v blokade. Takrat vam na žalost nihče več ne bo mogel pomagati.

Usmerite torej vse moči v generiranje dodatnih prihodkov in si naredite plan odplačila dolgov. Verjemite mi, čez nekaj let bo situacija popolnoma drugačna in takrat (če ne prej) boste razumeli, zakaj takšen nasvet. Držim pesti, da vam uspe!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 30/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 30/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.