Lisina strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje, kako se spopasti z limitom.

Pismo bralke:

Spoštovana gospa Vezovišek,

prosim za vašo pomoč. Sem upokojenka z dobrimi 600 evri pokojnine. Od tega imam 96 evrov mesečnega obroka za potrošniško posojilo, ki se izteče v začetku leta 2020, in 40 evrov obroka za posojilo, ki poteče junija prihodnje leto.

Imam še 2.300 evrov izrednega limita, ki se vleče že nekaj let, pa ga ne morem odplačati. Samo tukaj mi banka vsak mesec vzame 14 evrov obresti. Torej mi mesečno za stroške ostane približno 450 evrov, od tega gre 250 evrov za hrano, preostalo porabim za položnice za plin, elektriko, TV, telefon, upravnika, stanovanjsko zavarovanje. Kar mi zmanjka, mi pomaga sin.

Kako naj poplačam limit pri tako nizki pokojnini? Naj vzamem posojilo, ko se čez nekaj mesecev izteče manjše posojilo? Zelo vam bom hvaležna za nasvet. Lepo vas pozdravljam.

Pozdravljeni,

človek se po navadi veseli tretjega življenjskega obdobja, saj gre res za prav posebno obdobje. Vendar pa je to obdobje lahko tudi izredno neprijetno in stresno, zlasti ko resnično začutimo, kako težko je, ko si enkrat omejen z razpoložljivimi sredstvi, življenjski stroški pa so čedalje višji.

V takšni situaciji, kot ste vi, zelo nerada izpostavljam, kako pomembno je, da na to mislimo že prej, saj vem, da vam danes to prav nič pomaga. Pa vendar. Takšna zgodba, kot je vaša in tudi marsikatera druga, bi morala biti v poduk vsem mlajšim generacijam, ki bodo nekoč prišle v to življenjsko obdobje. Ključno je, da v aktivni dobi začnemo misliti na to, kakšna bo naša prihodnost, sicer je lahko prepozno.

Kar se vaše situacije tiče, imate zagotovo prevelike obveznosti iz naslova limita in jih je nujno treba sanirati. Kot ste že sami opazili (kar je pohvalno), vam negativne obresti lepo zajedajo proračun. Poleg tega je to že tako visok znesek, da ga je skoraj nemogoče poplačati tako, da bi ta znesek privarčevali in potem z njim poplačali limit.

Velikokrat stranke opozarjam, da je izredno nevarno, če se banka naenkrat odloči, da vam limita ne podaljša in vas 'prisili' v poplačilo. Zelo pomembno je, da to uredite pred morebitnim tovrstnim ukrepom.

Kaj zdaj?

Da bi vam lahko podala čim bolj konkretne predloge, bi potrebovala nekoliko več informacij, pa vendar bom poskusila z osnovami.

Zelo pomembno je pogledati vaše obstoječe kredite – kakšni so (ugodni/neugodni), koliko so znašali stroški odobritve itd. Poleg tega je treba pogledati, koliko vas stane limit (ne samo negativne obresti, temveč tudi odobritev in zavarovanje) ter kakšen je strošek vodenja računa.

Potem si morate izpisati čisto vse življenjske stroške (kakšni so stroški stanovanja – natančno in prav tako ostali stroški – hrana itd.). Čeprav se vam to morda na prvi pogled ne zdi smiselno, češ da imate nizke prihodke, pa vendar vam lahko zaupam, da je v tem primeru to še toliko bolj pomembno – vsak evro še toliko bolj šteje.

Ko boste zbrali te podatke, boste lahko ugotovili, kakšen obrok posojila si lahko privoščite, in ugotovili, koliko vaše trenutne obveznosti presegajo vaše zmožnosti. Vsekakor je potem smotrno razmisliti o tem, da se obveznosti združijo, pri čemer ne smete povečati svoje izpostavljenosti do banke.

Sprejeti morate odločitev, da je to zadnje posojilo v vašem življenju. V nasprotnem primeru vas bo naslednji pahnil v še večjo finančno stisko in vprašanje je, ali vam bo potem lahko še kdo pomagal. Stremite raje k temu, da obveznosti predčasno poplačate.

Razmislite o možnosti povišanja prihodkov s kakšnim dodatnim delom. To ima na koncu dvojni učinek – predčasno poplačilo in zapolnitev urnika.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si