Kaj naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje mamici samohranilki z dvema otrokoma.

Pozdravljeni!

Stara sem 33 let in imam redno zaposlitev. Moji prihodki trenutno znašajo pribl. 1.500 EUR, pri čemer se mi v prihodnjih mesecih obeta napredovanje, saj bom dokončala specializacijo. Sem ločena in imam dva otroka, stara 7 in 9 let.

Imam eno gotovinsko posojilo, katerega obrok znaša 160 EUR in sem ga bila pred dvema mesecema prisiljena najeti zaradi neplačanih položnic. Poleg tega plačujem še lizing za avto (danes je star osem let) v znesku 320 EUR, ki sem ga najela še v času skupnega življenja s partnerjem. Živimo v najemu.

Najemnina znaša 320 EUR, k temu moram prišteti še stroške. Sicer bi si lahko uredili stanovanje v starejši hiši pri babici, vendar nimam dovolj sredstev. Poleg vsega navedenega plačujem še tri življenjska zavarovanja, stroške za hrano, bivanje, šolanje otrok itd. Preživnine za otroka do danes še nisem prejela, vendar močno upam, da se to kmalu spremeni. Želela bi izvedeti, kako naj izboljšam trenutni položaj in kako naj optimalno ravnam s preživnino in z denarjem, ki ga bom prejela z napredovanjem.

Hvala! Sara

Pozdravljena, ga. Sara!

Naj vam najprej čestitam za specializacijo in napredovanje ter ne nazadnje odgovornost in skrb za otroke. Gotovo ni enostavno biti sam za vse in plačevati vse te obveznosti. Moram priznati, da ste glede na visoke obveznosti kar dolgo zdržali in da bi bil marsikdo ob takšni situaciji precej bolj zadolžen.

Zelo velik trn v peti je trenutno vaš lizing. Glede na starost avtomobila predvidevam, da se vam bo v kratkem iztekel in se vam bo s tem sprostila precejšnja mesečna obveznost. Pomembno je, da takšne napake – torej najem lizinga ali posojila za avto – ne ponovite. Maksimalen odstotek, ki ga lahko namenimo strošku prevoza, je 16 odstotkov našega proračuna. Kar pomeni, da ste v vašem primeru že samo z obrokom lizinga ta odstotek bistveno prekoračili. Kje so še stroški zavarovanja, registracije, servisi, amortizacija itd.

Druga večja obveznost je najemnina, ki pa glede na razmere na nepremičninskem trgu niti ni tako zelo visoka. Obrok stanovanjskega posojila, ki bi ga morda najeli za ureditev stanovanja, ne bi bil bistveno nižji. Ključno je, da ugotovite, ali bi bili celotni stroški bivanja na ta način nižji.

Kaj zdaj?

V prvi vrsti je treba najprej ugotoviti, kam gre vaš denar danes, in pregledati obstoječe obveznosti.

Iz vaše zgodbe so me gotovo najbolj zbodla tri življenjska zavarovanja. Takoj se mi je pojavilo kar nekaj vprašanj ... Čemu so bila sklenjena? Kakšne so zavarovalne vsote? Ali veste, kakšne sploh potrebujete? Če so bila sklenjena z namenom varčevanja, to gotovo ni optimalna izbira. Če pa so bila namenjena zaščiti, pa bi bilo dovolj eno – tisto pravo.

V nadaljevanju bi bilo gotovo smotrno proučiti možnost ureditve stanovanja v hiši vaše babice, vendar morate biti pri tem zelo previdni. Narediti si morate načrt financiranja, v katerem boste predvideli vse možne scenarije (izguba službe, izguba delovne sposobnosti itd.) in na podlagi katerega boste sploh ugotovili, ali ste na takšno investicijo resnično pripravljeni. Kakšen obrok torej si lahko privoščite, da ne bi ogrožal vašega proračuna.

In ne nazadnje – določite si finančne cilje, da jih boste res lahko dosegli. Kaj si želite v življenju? Kaj želite omogočiti svojim otrokom, ko bodo stari npr. 18 let? Kakšno pokojnino želite imeti? Ko boste imeli te odgovore, boste lahko šele poiskali nasvet o tem, kako jih doseči. Pozor! Nikar ne sklepajte finančnih produktov brez ustreznih načrtov! To je lahko zelo nevarno. Vsi bodoči prihodki morajo biti optimalno razporejeni, sicer se nam kaj hitro lahko zgodi, da se kljub povišanim prihodkom znajdemo v začaranem krogu.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si