Kaj naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje mladi družini, kako razporediti svoje finance in se izvleči iz nevzdržne situacije.

Pozdravljeni!

Pred sedmimi leti sva s partnerjem opravila slabi nakup – kupila sva hišo in najela 30-letno posojilo. Hišo zdaj že lep čas prodajava, ker enostavno ne moreva več životariti iz meseca v mesec. K sreči sem podedovala stanovanje, ampak hiša je še zmeraj velik strošek, poleg tega pa imava stroške tudi s stanovanjem.

Glede na to, da imava otroka v vrtcu, drugega pa v šoli, nama vsi stroški (skupaj s stroški hiše, stanovanja, šole in vrtca) znesejo tudi do 800 EUR mesečno. Da je mera polna, je moral partner pred dvema letoma na vrat na nos kupiti še drug avto, ker ga je prejšnji pustil na cedilu – posojila zanj pri banki ni več dobil, tako da ima na računu en velik minus. Nekako ne znava obračati denarja, minus se tako poglablja, posojila pa kopičijo.

Res sva oba zaposlena in najini plači nista med najslabšimi, a se nama zdi, da komaj shajava skozi mesec, privarčujeva pa praktično ničesar. Vaša pomoč bi nama še kako prav prišla.

Katja

Pozdravljeni, ga. Katja!

Žal se prepogosto dogaja, da ljudje sprejemamo slabe odločitve. Osebno te pripisujem finančni nepismenosti oz. nepoznavanju področja osebnih financ. Nikakor se vam to ne bi zgodilo, če bi predhodno poskrbeli za močne finančne temelje. V prvi vrsti bi morali sploh ugotoviti, kakšna je vaša dejanska zmožnost odplačevanja obveznosti.

To pa gotovo ni kreditna sposobnost. To merilo uporabljajo banke, vendar sem osebno proti, saj je lahko zelo nevarno in zavajajoče. Dejanska sposobnost odplačevanja obveznosti se ugotovi na podlagi večmesečnega vodenja proračuna, kjer najprej ugotovite, kakšni so vaši povprečni prihodki ter kakšni so vaši fiksni in variabilni odhodki. Pri tem morate v prvi vrsti poskrbeti za zlato rezervo (priporočamo od 3- do 12-kratnik vaših povprečnih mesečnih odhodkov). Če bi to imeli, vam okvara avtomobila, nepredvideni stroški, vrtec ipd. nikakor ne bi povzročali finančnih težav.

Kaj zdaj?

Najprej je treba optimizirati trenutne obveznosti. To lahko naredite šele takrat, ko boste vedeli, kam gre vaš denar. Žal je to osnova, brez katere ne gre. Takoj, še danes, preglejte vse pretekle transakcije (prihodke in odhodke), na podlagi katerih boste ugotovili, kakšno življenje si sploh lahko privoščite. Na eni strani omenjate visoke stroške hiše, na drugi strani pa ne veste, kakšne si sploh lahko privoščite. Očitno je le to, da so ti previsoki ...

Dejstvo je, da brez jasne evidence ne boste mogli ničesar spremeniti! Med drugim morate preveriti tudi, koliko vas stanejo posojilo, limit in morebitne druge obveznosti, ki jih imate v banki. Pravite, da se krediti samo kopičijo ... Nikar! To je izredno nevarno! Naredite si načrt odplačevanja obveznosti in se dogovorite z banko za zniževanje limita in preostalih obveznosti! In kar se tiče nepremičnin ... Razmislite in preigrajte možnost oddaje ali prodaje – tako hiše kot stanovanja.

Preverite, kakšne so cene na nepremičninskem trgu, in naredite kalkulacijo, na podlagi katere boste ugotovili, kaj bi bilo optimalno glede na trenutne obveznosti. Gotovo ni smiselno nositi stroškov stanovanja, če pa bi jih lahko npr. nosil najemnik. Po mojem mnenju situacija ni tako zelo slaba, le na pravi način se morate soočiti z njo. Akcija in reakcija, torej!

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si