S fantom razmišljava o nakupu stanovanja v vrednosti 60.000 evrov.

Stara sva 24 in 25 let, oba zaposlena za nedoločen čas. Moja plača znaša približno 1.000 evrov, njegova pa 750 evrov. Zadnje tri mesece je bil fant na bolniški, tako da je dobil pribl. 600 evrov.

Trenutno živiva v najemu, kjer plačujeva 250 evrov plus stroške. Imava privarčevanih približno 5.000 evrov, vendar bi jih želela ohraniti za hujše čase.

Zanima naju, kaj bi nama predlagali in kako naj se tega lotiva, saj naju je kar malo strah. Hvala vam!

Neva

Draga Neva!

Najprej vaju moram resnično pohvaliti, saj imam redko kdaj priložnost srečati ali pa vsaj prebrati zgodbo tako mladega para, s tako jasno vizijo in tako zrelim pogledom na finance. Takšen privarčevani znesek ni kar tako in marsikdo v zrelejših letih ga nima. Res, iskrene čestitke!

Zelo sem vesela, da se zavedata pomena varne zadolžitve in da vaju je malo strah. Strah je v tem primeru pozitiven in dobrodošel, saj vama onemogoča sprejemanje naglih odločitev, katerih posledice bi bile lahko zelo hude. Vajini prihodki so lepi, glede na vajino starost in na to, da je vsa kariera še pred vama. Tudi mesečne obveznosti vama niso tuje in obenem odgovornost do plačevanja teh.

Moram priznati, da sta večino potrebnih korakov za končno akcijo že naredila.

Zdaj vama ostane le še en pomemben korak. Privarčevati več lastnih sredstev, s katerimi bosta lahko kupila nepremičnino.

Ja, vem. Morda to ni vajin najljubši odgovor, pa vendar je pravi, verjemita. Sredstva, ki vama jih je uspelo do danes prihraniti, vama morajo resnično služiti za 'zlato' rezervo in nič drugega. V zadnjih treh mesecih sta lepo občutila, kaj pomenijo nenačrtovani dogodki, kot je bolezen, in kakšne finančne posledice pusti. In zdaj, ko nimata takšnih obveznosti, še gre, ko pa imamo enkrat kredit, otroke itd., vsaka takšna situacija lahko zamaje naš družinski proračun.

Prepričana sem, da bi se našla banka, ki bi vama omogočila 100-odstotno financiranje, pa vendar sem osebno proti temu. Preveč zgodb sem videla, kjer se na koncu ravno zaradi tega ni izšlo. Saj veste kako gre ... Ko gredo enkrat prihodki navzdol, pade še vrednost nepremičnin, po možnosti obrok kredita naraste (ker imamo kredit z variabilno obrestno mero) in sledi strmi padec. Tega pa vam v tem trenutku res ni treba.

Mlada sta še, ogromno je še pred vama in leto ali dve dodatnega varčevanja vama ne bosta ničesar odvzeli. Nasprotno, dali vama bosta tisto, kar bi si marsikdo lahko samo želel. Odskočno desko v varno investicijo, kjer bosta pripravljena na vse. Verjemita mi, ni ga lepšega kot miren spanec in vračanje v dom, kjer si resnično želita biti, in ne v dom, kjer je vse, kar vidimo, položnica za kredit.

Določita si cilj in privarčujta najmanj 20 odstotkov od vrednosti nakupa. Sledita mu in prepričana sem, da se vama ne izmuzne.

Držim pesti!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si