Moji stroški se kopičijo, jaz pa težav ne znam rešiti brez novih posojil. Preberite, kaj svetuje strokovnjakinja za osebne finance.

Pismo bralke:

Spoštovani

Sem vdova in mati treh otrok, za katere skrbim čisto sama. Partner mi je ob smrti zapustil kopico dolgov. Odplačujem samo tiste, za katere sem mu bila porok, vendar sem se po skoraj štirih letih od njegove smrti tudi sama znašla v veliki finančni zagati in mi verjetno grozijo izvršbe.

Čeprav je moja plača nad slovenskim povprečjem, se moji stroški kopičijo, jaz pa težav ne znam rešiti brez novih posojil. Kar seveda ne vodi nikamor ... Odločila sem se, da vas povprašam o vaši pripravljenosti, ali bi mi pomagali?

Če mi bo to pomagalo rešiti moje otroke pred propadom, sem pravzaprav pripravljena narediti karkoli. Razmišljala sem tudi o osebnem stečaju, vendar bi svoje dolgove rada poplačala po redni poti. Sem javna uslužbenka z visoko strokovno šolo, zaposlena za nedoločen čas in z redno plačo v višini 2.293,00 EUR bruto. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Renata

Ga. Renata, pozdravljena!

Navkljub težki situaciji, ki ste jo opisali, ste lahko ponosni nase, saj imate tri otroke, za katere skrbite sami in s katerimi kljub težki preizkušnji živite naprej in stremite k lepšemu življenju.

Dvomim, da bi bil osebni stečaj prava rešitev za vas, saj tega človek uporabi takrat, ko njegove obveznosti bistveno presegajo premoženje in ko že kar nekaj časa na svoj račun ni prejel niti osnovne plače. V vašem primeru pa očitno ni tako hudo, čeprav verjamem, da se vi ne bi mogli počutiti slabše.

Imate eno prednost, in to je, da za zdaj očitno še lahko odplačujete obveznosti in nimate blokad, izvršb ter da se zavedate, da tako dolgo ne bo šlo več naprej. Vse, kar potrebujete, je dober načrt in nekaj vašega časa, da se reševanja lotite pravilno.

Kaj zdaj?

Vaši prihodki kar precej presegajo povprečno slovensko plačo in glede na to, da ste vdova, predvidevam, da otroci prejemajo tudi pokojnino po očetu. Sicer ne vem, koliko so otroci stari in kdo izmed njih jo prejema in koliko, pa vendar ta znesek ni za zanemariti. Nimam tudi podatka o tem, ali živite v lastnem stanovanju ali v najemu.

Kakorkoli, pri treh otrocih in enem rednem dohodku je treba biti še toliko bolj previden.

Kot sem že večkrat napisala, se vse začne pri pregledu finančnega stanja:

  • Kakšni so pravzaprav vaši prihodki v povprečju (upoštevajoč regres, morebitne dodatke, pokojnina otrok itd.) in kakšni so vaši odhodki.
  • Kaj je tisto, kar vas je v zadnjih letih pahnilo v finančne težave?
  • Koliko znašajo nujni izdatki (obveznosti iz naslova posojil, stanovanjskih stroškov, hrane, šolanje otrok, prevoz itd.) v primerjavi z vašimi prihodki.

V veliki večini primerov, s katerimi osebno delam, je razlika v prid prihodkom. Vendar pa se ta hitro izgubi, ker z denarjem ne upravljamo načrtovano in ker nimamo nobenega nadzora. To je torej ključno. In v vašem primeru, glede na vaše prihodke, ne dvomim, da obveznosti ne bi mogli pravočasno odplačati.

Glede na to, da vam grozijo izvršbe, nikar ne čakajte! Še danes ukrepajte in kontaktirajte z upniki.

Kar se tiče najema novih posojil – ne potrebujete jih več. Naredite raje načrt, kako obstoječe predčasno odplačati. Boste videli, kako mirno je lahko življenje brez posojil. Vem, zdi se vam kot misija nemogoče, pa vendar je vse mogoče. Le če se človek odloči za to! Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si