Smo mlada družina, ki potrebuje kak šen dober nasvet, kak o delati z denarjem.

Pismo družine:

Pozdravljeni, smo mlada družina, ki potrebuje kakšen dober nasvet, kako delati z denarjem.

Naši prihodki niso najmanjši, pa tudi zelo veliki ne. So pa takšni, da bi gotovo lahko kaj prihranili in nehali živeti tako, kot živimo. Čisto vse namreč porabimo oz. porabimo več, kot bi lahko. To očitno dokazujejo naši mali krediti (imamo kar tri v skupnem obroku 240 evrov) in en stanovanjski kredit v višini 270 evrov.

Najini prihodki znašajo 2.000 evrov, pri čemer sem jaz redno zaposlena, partner pa je samozaposlen. Imava dva majhna otroka, ki sta še v vrtcu.

Moram povedati, da že več kot leto dni vodim vse izdatke v Excelu, in sicer tako, da zbiram čisto vse račune, ki jih konec meseca vnesem v tabelo. Pri tem porabim ves dan in za nagrado dobim rezultat – minus. To mi res povzroča pravi stres in vedno pogosteje se vprašam, čemu naj to delam še naprej, ko pa ni nobenega učinka.

Partner mi vse svoje mesečne prihodke prenakaže, ker pravi, da ne zna delati z denarjem. In zdaj, ko jaz to 'upravljam', ugotavljam, da tudi sama nisem pri tem dovolj dobra. Prosim za pomoč!

Mlada družinica

Mlada družinica!

Najprej vas moram pohvaliti.

Najprej zato, ker se zavedate, kako pomembno je znati ravnati z denarjem, in ker ste tako odgovorni. Zavedate se, kako nevarno je živeti na način, ki ga trenutno živite, in si želite to spremeniti.

In drugo, da vas ni sram priznati, da potrebujete pomoč, zlasti ko tako vestno beležite vse svoje izdatke in sami ne vidite, kako bi lahko stanje izboljšali.

Naj vas takoj potolažim. Zelo blizu ste svojemu cilju, samo malenkostne ovire vam še onemogočajo, da ga dosežete, in te ovire boste lahko v kratkem preskočili. Najbolje, da pogledamo, kako ...

Kako naprej?

Prav čutim vaše razočaranje, ko konec večine mesecev zagledate minus. Vi se trudite z vpisovanjem, rezultat pa tako slab. To lahko takoj spremenite tako, da sproti beležite svoje izdatke, in ne le enkrat mesečno.

Imate zelo dobro evidenco za nazaj, ki jo morate zdaj izkoristiti. Preglejte posamezne mesece in si izpišite stroške po posamezni kategoriji.

Recimo, da boste dobili: trgovina 400 evrov, avto 200 evrov, otroci 180 evrov, krediti 510 evrov itd. Ti zneski naj bodo sprva vaši okvirji za prihodnji mesec, pri čemer bo tokrat nekoliko drugače. Vsota vseh teh stroškov ne sme presegati zneska 1.800 evrov. Zakaj 1.800 evrov? Ker boste 10 % namenili za kreiranje varnostne rezerve.

Verjemite mi, da boste zelo lahko to storili, samo napisati si morate okvirje in jim slediti. Obstaja kar nekaj aplikacij, ki vam celo omogočajo sprotni pregled in imajo avtomatizirana opozorila, ki vam povedo, kdaj prekoračite katerega izmed okvirjev in kdaj morate denar ustrezno prerazporediti drugam. In tako bo na koncu meseca to vaš prvi izziv – da ne boste zapravili več, kot dejansko lahko.

Potem podrobneje preglejte svoje manjše kredite in naredite načrt, kako jih boste čim prej odplačali (nikakor ne z refinanciranjem). Verjemite mi, zelo veliko vam lahko pomeni dodatnih 240 evrov, ki jih zdaj plačujete za manjše kredite. Razmislite o tem, kje vse bi lahko prihranili in obenem povečali prihodke ter se znebili teh obveznosti. Sicer ljudje nimamo v navadi tako razmišljati, pa vendar bi bilo tako prav, sicer so lahko naše obveznosti hitro večje.

In ne nazadnje. Poskrbite za ustrezno zaščito. To še posebej velja za vašega partnerja, ki je samozaposlen in toliko bolj odvisen od tega, koliko naredi. Kaj se zgodi, če jutri ne more več delati za denar? Enako vprašajte tudi sebe. Od tega je odvisno, kako visoka mora biti vajina zaščita. To namreč prepogosto zanemarjamo, je pa ena izmed ključnih elementov varnosti.

Tako, za začetek bo to dovolj in tako boste gotovo konec meseca zadovoljni s svojim rezultatom. Potem pa sledi nadgradnja, a o tem, ko boste na to uspešno pripravljeni!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 8/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 8/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.