"Razmišljam o nakupu enosobnega stanovanja, a se po vseh vaših prebranih člankih ne upam kar tako zadolžiti. Imam približno 10.000 evrov lastnih sredstev, za razliko pa bi morala najeti kredit na banki."

Trenutno z 21-letnim sinom, ki še študira, živiva v najemu, kjer strošek najema znaša 450 evrov + približno 150 evrov stroškov. Poleg tega sinu plačujem 180 evrov 'žepnine', 180 evrov pa mu plačuje oče iz naslova preživnine.

Moji prihodki znašajo približno 1.100 evrov, tako da prej omenjene obveznosti predstavljajo precejšnje breme. Mislim, da bi z nakupom nepremičnine lahko nekoliko zmanjšala stroške bivanja, a bi želela vaše mnenje glede tega.

Vnaprej se vam lepo zahvaljujem in vam želim še veliko uspešno rešenih zgodb.

Nada

Ga. Nada,

sicer s svojimi članki ne želim nikogar strašiti, pa vendar sem vesela, če s tem pripomorem k tehtnejšemu razmisleku posameznikov in k bolj previdnemu zadolževanju. Prav imate, vaši stroški bivanja so trenutno previsoki glede na vaše prihodke.

Kot ste že sami lahko prebrali v kakšnem drugem članku, je priporočljiv 'budžet' za stroške bivanja 30 % naših prihodkov. To v vašem primeru pomeni. 330 evrov. Seveda je skoraj nemogoče dobiti za takšen proračun ustrezno stanovanje, vključno s stroški, pa vendar. Vaših trenutnih 600 evrov je bistveno previsok strošek in ga morate znižati.

Kaj zdaj?

Obstajata dve možnosti:

  • poiščite ustrezno cenejše najemniško stanovanje ali
  • pa se odločite za nakup, kot ste sami napisali.

Po mojem mnenju bo najem izredno težko dobiti za isto ceno, kot bi lahko vi plačevali mesečno obveznost, a poskusiti ni greh.

Če pa bi se odločili za nakup stanovanja, bi predlagala naslednje:

Obrok kredita naj ne presega 250 evrov, pri čemer tudi doba financiranja ne sme biti daljša od dobe, ko boste še zaposleni. Poenostavljeno: kredit se mora izteči pred vašim vstopom v obdobje upokojitve, ker boste imeli takrat sicer nove finančne skrbi.

Stroški stanovanja morajo biti nizki. Zahtevajte vpogled v stroške upravljanja, obratovanja itd., saj boste s tem dobili jasno sliko o tem, kakšne stroške lahko pričakujete v povprečju. Navadno strankam predlagam, da zahtevajo vpogled v 12 mesecev in s tem dobijo povprečje stroškov.

Del lastnih sredstev obvezno ohranite za t. i. zlato rezervo, s katero boste krili morebitne nepričakovane izdatke (izpad dohodka, popravila, obnova itd.).

Sinu pomagajte na poti osamosvojitve, a nikar ne tako, da ogrožate svojo finančno situacijo. Če ne boste poskrbeli najprej zase, boste težko tudi za otroka. Pomagajte mu tako, da ga usmerite k iskanju dela, saj si bo s tem nabral bogate izkušnje, ki mu bodo pomagale pri iskanju prve zaposlitve. Pomagajte mu pri sprejemanju odgovornosti ter mu pokažite pot do osamosvojitve. 360 evrov je precejšen znesek in lahko bi rekli 'za nič obveznosti'. Menim, da bi imel že 180 evrov dovolj zase in za svoje obveznosti. Moje mnenje: 180 evrov, ki ste mu jih vi do danes namenili za nekaj, česar še ne potrebuje, usmerite v reševanje stanovanjske situacije. S tem boste pomagali obema.

Čaka vas torej kar nekaj izzivov, a ti so precej lažji kot izzivi drugih posameznikov, o katerih sem že pisala. Veselo na delo v iskanje nepremičnine in iskren pogovor s sinom. Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si