Kaj naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje, kako omiliti in zmanjšati visoke stroške stanovanja.

Pozdravljeni!

Pišem v imenu svoje hčerke. Stara je 30 let in ima dva otroka. Pred kratkim se je ločila. Ima minimalno plačo in je pred leti najela posojilo v švicarskih frankih za nakup stanovanja. Obrok znaša okoli 500 evrov. Ko je najemala stanovanjsko posojilo, je imela višjo plačo. Partner je bil takrat brezposeln, jaz pa sem morala biti solidarni porok.

Trenutno so največji problem stroški stanovanja. Hčerka ima štirisobno stanovanje, kjer živi sama z dvema otrokoma. Že sami stroški znašajo tudi do 300 evrov. Hči me noče poslušati, čeprav brez moje pomoči sploh ne more živeti. Zanima me, kaj bi lahko naredili s posojilom? Pripravljena sem sama najeti posojilo in za zavarovanje ponuditi hišo, katere solastnica sem. Hvala za nasvet.

Hvala! Majda

Pozdravljena, ga. Majda!

Ni hujšega kot to, da vas hči noče poslušati, medtem ko je pravzaprav odvisna od vaše pomoči. Pa vendar razumem vas in razumem njo. Zelo težko je priznati nemoč in napake, ki smo jih storili, pa četudi ne zaradi svoje krivde.

Seveda ne morem najprej mimo tega, da ne poudarim, kako nepravilen je bil postopek ob samem najemu posojila. Najeti ga v situaciji, ko je eden izmed partnerjev brez službe, in v zameno za to kot solidarnega poroka vplesti svoje starše, je sila neodgovorno in precej sebično dejanje. Poleg tega pa še sprejeti tveganje kot je najeti posojilo v tuji valuti. To opazko sem morala poudariti zaradi drugih, da se bodo iz te napake nekaj naučili, za vašo hčer pa je žal to že prepozno.

V zadnjem letu smo bili večkrat priča slabi volji posojilojemalcev, ki so najemali kredit v frankih. Ne samo, da se njihova glavnica kljub večletnemu odplačevanju ni bistveno zmanjšala, še vrednost nepremičnine je marsikje nižja, kot pa je bila ob samem najemu posojila. In bojim se, da tudi v vašem primeru ni kaj dosti drugače. To, da ste sami ponudili možnost najema novega posojila, ni optimalna možnost. Kako boste pa potem vi živeli? Doba financiranja bi morala biti bistveno krajša, kar pomeni, da bi bila obremenitev še večja.

Kaj zdaj?

Kar nekaj možnosti imate na voljo, čeprav vaši hčeri verjetno ne bodo ravno po godu.

Prva možnost je gotovo razmislek o prodaji. Dejstvo je, da ta trenutek 80 m2 veliko stanovanje ni nujno potrebno. Že sami stroški stanovanja so bistveno previsoki. Trenutnih 800 evrov (obrok kredita in stroški) je absolutno previsok znesek.

Veste, kakšne prihodke bi morali imeti, da bi bilo to še znotraj finančnih okvirjev? Najmanj v višini 2.600 evrov! Preden se lotite morebitne prodaje, je treba preveriti vrednost nepremičnine na trgu. Bi z morebitno kupnino poravnali vse obveznosti? Če vrednost nepremičnine ne bi bila dovolj visoka, je še vedno bolje to prodati in v zavarovanje ponuditi vašo nepremičnino, pri čemer se je treba zavedati, da bi morali na to pristati vsi solastniki.

Druga možnost pa je oddaja nepremičnine. Gotovo bi lahko v trenutnem okolju našli cenejše stanovanje, tako z vidika najema kot stanovanjskih stroškov. Vaša hči vas je hote ali nehote vpletla v svoje življenje. S tem, ko nastopate kot solidarni porok, ste tudi vi odgovorni za plačevanje obveznosti. Če jih vaša hči ne bo zmogla, bo banka pozvala vas. Takrat pa ji morda ne boste mogli pomagati niti s tem, da pride začasno bivat k vam. Žal ni več časa! Naj si vaša hči ne zatiska več oči pred realnostjo in takoj pristopi k reševanju situacije. Konec koncev ima dva otroka, ki si zaslužita varno prihodnost.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovisek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si

Lisa - 40/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 40/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.