S partnerjem imava res hude finančne težave in ne veva, kako iz njih. Te težave se vlečejo že zadnji dve leti in so nastale zaradi podjetja, ki ga ima partner (ima d. o. o.).

Dnevno naju klicarijo upniki, ki sva jim dolžna in tega dolga se je do danes nabralo že za pribl. 25.000 evrov. Sicer sva lani že poplačala za 20.000 evrov dolga, a se mi zdi, da se vedno najdejo novi dolgovi. V podjetju sta zaposlena partner in še en delavec.

Sama sem sicer brez službe in mu pomagam, a se bojim, da ne bova zmogla. Imava tudi dva majhna otroka. Kar je dobro, je samo to, da nimava nobenih posojil in da za zdaj nisva dolžna Fursu. Kakorkoli, ne vem, ali bo sploh kdaj konec tega in kje sploh začeti? Prosim za pomoč.

T. V.

Spoštovani!

Res niste v prijetni situaciji. Lastno podjetje, dolgovi, oba s partnerjem sta vpeta v ta začarani krog in dnevno se soočata s klici upnikov, ki želijo poplačan dolg. Grozno! A kljub vsemu se trudita in si želita poplačati vse obveznosti in delati. Vse pohvale. Takšnih ni veliko.

Predvidevam, da imata zelo veliko dela in da se toliko ukvarjata z upniki, da enostavno sploh ne vesta, kje finančno dejansko sta.

A to je tisto ključno – vedeti morata, kam plujeta, si narediti načrt odplačevanja, se soočiti z vsemi številkami v podjetju (prihodki, odhodki, pričakovanimi prihodki, seznam vseh obveznosti ...) in narediti dober marketinški načrt, s katerim bosta poskrbela za povečanje prihodkov, ker jih je očitno premalo.

Enostavno morata priti iz začaranega kroga, in to čim prej. Vem, najtežje je narediti seznam dolgov, saj se bojite, kakšen bo rezultat. A to je tisti največji in hkrati najtežji korak. Ko enkrat to naredite, se lahko usmerite le še k brisanju upnikov s seznama in k temu, da generirate čedalje več prihodkov. Nujno potrebujete neki rezultat, ki bo viden zelo hitro in ki vam bo dal zagon za delo in odplačilo dolgov. Če vam je že lani uspelo odplačati za 20.000 evrov dolgov, ne vidim razloga, zakaj jih ne bi še letos? Je pa ključno to, da odplačujete dolgove in si ne nakopljete novih.

1. korak

Najprej si naredita natančno evidenco vseh prihodkov (pomagajta si s transakcijskim računom in morebitnimi zapiski) ter vseh odhodkov (koliko je fiksnih in koliko variabilnih). Tako bosta ugotovila, kje sploh sta. Ali mesečno generirata dovolj prihodkov ali ne. Glede na stanje bi ocenila, da je prihodkov premalo.

Ugotovila bosta, koliko jih sploh potrebujeta, da bosta na t. i. pozitivni ničli (upoštevajoč plačilo zapadlih obveznosti). Preglejta, iz katere vrste posla je vaš zaslužek največji, in nato vse sile usmerite v to. Zakaj bi izgubljali čas z npr. velikim številom strank in malim 'izplenom', ko pa vam morda neki drugi posel prinese bistveno več, in to z manjšim številom strank.

2. korak

Sledi popis vseh dolgov. Prav nič drugače ni tukaj ali pa pri dolgovih, ki bi jih imeli kot fizična oseba. Razvrstite jih od najmanjšega do največjega. Določite znesek odplačevanja in ga prerazporedite na vse upnike.

Sledi iskren pogovor z upniki in obrazložitev vašega načrta odplačevanja. Ključno je, da se ga držite in da ste dosledni, sicer vam upniki ne bodo več popuščali.

3. korak

In potem še vaš status. Glede na situacijo bi vam predlagala, da si poskusite dobiti dodatno delo, ki ne bo vezano na vaše podjetje (zaposlitev, projektno delo), saj trenutno vsak dodatni evro pride še kako prav. Čas, ki vam ostane, pa še vedno lahko namenite pomoči partnerju, in sicer na področju pridobivanja novega posla.

Partner pa se mora usmeriti v realizacijo novih poslov in vzdrževanje obstoječih.

Čaka vas torej še veliko dela, zato kar takoj v akcijo!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si