Ali se znate poslušati? Opažam, da smo se nekako kar izgubili v poplavi vsemogočih nasvetov, knjig, internetnih tečajev in delavnic takšnih in drugačnih gurujev ter trenerjev zdravega sloga življenja in doseganja poslovnih uspehov.

Motivatorjev ne zmanjka, vsi nam z nekaj minimalno truda ponujajo maksimalne nore uspehe in ogromne zaslužke. Ker se vse vrti okoli količine denarja, ki jo dobimo na mesec, kajne?

Zadnjič se pogovarjam z znanko, ki malce bolj podrobno sledi tujim motivatorjem, ki jih marsikdo od slovenskih uspešno kopira, in mi pove zastrašujočo informacijo, da so opazili naraščajoč trend samomorov pred približno dvema desetletjema v tistih krajih, ki jih je v ZDA obiskal še zdaj zelo popularni ameriški motivator. Raziskovala je, čemu in tudi sami Američani so naredili nekaj raziskav in ugotovili, da ljudje zlahka kupijo od veščih govorcev sanje o uspehu, dobro se počutijo, ko so tam na velikih zborovanjih, ko so vsi ljudje vzhičeni, zardeli in navdušeni na nogah, energija te ponese.

Prideš domov, v standardno sivo povprečno življenje, v katerem se komajda prebijaš s svojim prihodkom in ni od nikjer te nore energije in večjega zaslužka, kot je bil najavljan. Takole živeč lahko posameznik zlahka zdrkne v temno luknjo depresije in obupa, ko se njegova nična lastna vrednost še bolj poglobi, ko nase gleda še bolj prezirljivo, kot da je zguba stoletja, in tako ugotovi, da je itak brez smisla še živeti in se matrati.

Ali znate biti fer do sebe? Si priznati, kaj so vaše pomanjkljivosti, ki bi jih želeli obrusiti, da vas ne bi več ovirale na poti k sebi? Se znate pohvaliti? No, dajte na list papirja kar po staromodno s svinčnikom napisati, kaj vse so vaše dobre in pozitivne lastnosti. Ali jih lahko še nadgradite? Kje se zatikate? Vas je strah uspeha? Vas je morebiti strah biti uspešni in zadovoljni? Ker to je res pogost sindrom, ko si želimo biti srečni in uspešni, a se kaj hitro sabotiramo in že sprožimo dogodke, da nam 'dokažejo', da smo nespretni in da ne moremo biti srečni in mirni v srcu. No, jaz sem trmaste sorte, zato vam pravim, da ste lahko, z malo poguma.

Vsekakor pa moramo biti vsi iskreni in si priznati, kaj so naši limiti in kje še lahko gremo iz obstoječe zone udobja. Ko se slišimo, smo lahko prijazni do sebe, se povprašamo, kaj še zmoremo aktivirati, da se odločimo delati na lastnem razvoju, ki posledično pogosto vodi tudi k bolj zadovoljnemu bivanju, in tudi naši odnosi postanejo bolj harmonični, saj vemo, kdo smo in kaj potrebujemo, saj postajamo fer do sebe. Se slišimo. Si ne zanikamo lastnih potreb in želja ter smo za njihovo realizacijo pripravljeni tudi nekaj narediti, ne zgolj stati na mestu in stokati, da so vsi drugi nekaj krivi, le mi smo pač tiste žrtve okoliščin ali pač življenja samega.

Ker vedno znova poudarjam, da smo zgolj mi sami vedno odgovorni za svoje odločitve, je mogoče danes čas, da se odločite zase. Da ste si pomembni in si prisluhnete. Kdo ste? Kam hitite? Kaj si želite? Česa nočete? Kje vidite ovire na svoji poti k sebi? Zakaj negirate lastna občutja? Kje ste se zataknili v preteklosti?

Vidite, vprašanj je veliko. Odgovorite nanje pa boste bližje tistemu, čemur sama pravim ljubeč odnos do sebe. Ker zgolj mi sami smo vedno tisti, ki se pogledamo v ogledalo in opazujemo lastni odsev. To smo.

Liza - 43/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 43/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.