Saj poznate besedo inventura, kajne?

Je s področja trgovinskega poslovanja, ko vsake toliko, običajno pa vsaj enkrat letno, v vseh trgovinah popišejo zaloge, preverijo, kaj in koliko česa manjka, iščejo vzroke za ta manko, včasih se pojavi tudi višek blaga, kot kaže napisana količina na popisnih inventurnih listih, in tudi za to je treba najti vzrok. Skratka, inventura se dela na realnem področju, ko štejemo kose blaga. Kaj pa inventura odnosa med dvema različnima posameznikoma, ki ju je na začetku združila alkemija hormonov in zaljubljenosti, pa sta ostala skupaj in začela graditi družinico, odgovornosti skupnega življenja in vse, kar pride s tem. Pri veliko preveč parih poteka ta samoumevnost skupnega bivanja v smer, ki ju na dolgi rok čustveno ne zadovoljuje več.

Vem, treba je odplačevati posojila, morebiti ob delu dokončati fakulteto, vzgajati otroke, prenašati zahtevne nadrejene, načrtovati letne počitnice in šparati zanje, se ukvarjati z razširjeno družino in še najmanj časa ostane za ukvarjanje s tisto osebo poleg sebe, s katero si čustveno in intimno povezan – s svojim partnerjem. Ki je seveda sčasoma postal pač del rutine in številnih navad skupnega življenja.

Ker gledam preveč parov, ki so zapadli v ta 'hrčkov krog' tekanja vedno na enak način in nesposobnosti pogledati ven in malce bolj na široko, danes namensko pišem o inventuri takšnega rutiniranega odnosa. Ki se lahko prevetri, presvetli in začne ponovno osrečevati udeležen par, ki tvori to dvojino.

Zavestno, sočutno in prisotno partnerstvo zahteva, da oba vsaj približno enako participirata v odnos. Da se res trudita po svojih najboljših močeh komunicirati drug z drugim na prijazen in pozoren način, da vama je mar, kaj drugi razlaga in kaj si želi ali potrebuje ter da vse sklenjene dogovore upoštevata in uresničujeta. Vprašajta partnerja, ali ga osrečujete? Kako ga lahko zadovoljite? Kaj ga moti pri vašem početju ali ignoriranju nalog, ki ste jih sicer sprejeli kot zavezo, da jih boste, pa ste jih sčasoma opustili in veste, da ga to moti. Kaj lahko še naredite in spremenite, da boste partnerja osrečili in zadovoljili?

To so osnovna vprašanja naše današnje inventure odnosa. In to drug drugemu povejta enakopravno, brez strahu, kako bo partner reagiral, vas zasmehoval ali zanikal, da potrebuje kakršne koli spremembe. Ker če kdo pravi, da je vse v redu, a se oba počutita zanič v odnosu, nesprejeto ali neslišano, potem je nekaj krepko narobe in je inventura odnosa še kako nujna in potrebna. Seveda je ob zgoraj navedenih vprašanjih nujno potrebna iskrenost do sebe, lastno nezadovoljstvo je treba pretvoriti v verbalno komuniciranje in tako ubesediti, kaj nas žuli v srčku, kaj si želimo ali potrebujemo od drage in dragega.

Inventura je čas, ko je treba pokazati karte, se soočiti in sprijazniti s tem, da naš partner kdaj ni srečen ali umirjen z nami, da mu ne znamo dati njemu primerne potrditve ali pohvale, da kar naprej iščemo napake in probleme ter dlake v jajcu, za kar smo dame rojene strokovnjakinje. Kar si izrazimo med partnersko inventuro, ni dovoljeno zlorabljati kot očitek kdaj v bodoče, ko bo seveda spet prišlo do kakšnih kratkih stikov v odnosu. Strogo prepovedano je izdati stkano zaupanje, ki se tvori med iskrenostjo inventure vajinega odnosa. Tisti pari, ki delajo po mojih navodilih in približno na vsake pol leta sočutno in prizadevno sodelujejo v njunem inventurnem pogovoru, se jim v hitrem času zelo izboljša kakovost njunega odnosa in ljubezni. Poskusita. Ali pa me pokličita, da vaju naučim.