Vedno znova poudarjam, da je za zdrav partnerski odnos pomembno, da sta partnerja sodelujoča, dobronamerna in da se znata spreti z argumentirano razlago, zakaj zagovarjata neko stališče.

Ob tem naj poudarim, da takšna zrela in odgovorna komunikacija ne pride kar sama od sebe, potrebnega je mnogo zavestnega dela obeh udeležencev odnosa, da čuječe pristopata k različnosti lastnih pričakovanj, želja, potreb in idej.

V skupini dveh ali več ljudi se vedno vzpostavi hierarhija, tako ali drugače se eden od deležnikov povzpne na bolj dominantno mesto kot drugi. Enako se zgodi v partnerskem odnosu. Eden od partnerjev je vedno rahlo bolj dominanten, četudi večina tega ne prepozna in tudi ne prizna. Ko vprašam par pred seboj v svoji Svetovalnici, kdo od njiju je bolj dominanten, pogosto kažeta drug na drugega, saj se jima zdi, da je tisti drugi prevladujoči in da večinoma obvelja njegova ali njena beseda. Zanimiva odkritja, vam povem. Takšno razhajanje v videnju odnosa se lahko spretno in učinkovito premosti s pogovorom, in to takšnim, da slišita, kaj si v resnici sporočata. Nato iščeta strategijo in rešitve, ki bi bile vsaj dovolj dobre za oba. No, temu lahko rečemo tudi zdravi kompromisi.

V nekaterih zvezah je ženska tista, ki nosi hlače, ki o vsem odloča, služi več od partnerja, ima bolj učinkovite ideje in ki mimogrede poniža svojega moškega, ker ga sčasoma ne ceni več. Zgodi se preobrat, ko jo po začetniški zaljubljenosti in veselju nad tem, da je našla moškega, ki jo zbrano posluša, ki ji ugodi in poskrbi za njene želje, a tudi kaprice, ki jih uresniči in jo razveseli, začne isti moški dolgočasiti in ga neha spoštovati. Ne upošteva več njegovega mnenja, zasmehuje njegovo sicer resda borno iniciativo, ker mu hitro dokaže, da nima pojma, ker je v resnici vse drugače in ker ona to po hitrem postopku reši ali najde boljšo rešitev in ga ponovno zmagoslavno in omalovažujoče pogleda. On se vedno umika vase, boji se njene energije in kreativnosti ter retorične dominance, skorajda ničesar več si ne upa izreči, ker ve, da ga bo ponižala z dvema stavkoma. Bolj ko je slaboten in nemočen, močnejša postaja njena dominanca.

To je nesrečen začaran krog. Oba sčasoma nezavedno sprejmeta igro dominantne gospodarice in podrejene žrtve. Ker kljub vsemu v njima utripa simbolni arhetip tega, kaj je vloga moškega in ženske, torej je nekje globoko zakopano vedenje, da je moški 'lovec', torej tisti, ki je dominanten in zaščitnik, ter je ženska 'nabiralka in mati', to dodatno krha in uničuje njuno zvezo.

Ona je pravzaprav nesrečna, ker se ne more kot ženska nasloniti na svojega moškega, ki je cagav, prestrašen in slaboten, ker se boji vsakega lastnega odziva na njene pritiske ter ga ona ne spoštuje več. On pa je globoko prizadet in tudi močno nesrečen, ker je zataknjen v takšen nespoštljiv odnos in se je tudi sam nehal spoštovati. Počuti se kastriranega in ponižanega, a nima moči udariti po mizi s pestjo in partnerici povedati, da ima tudi sam želje in potrebe, nima moči, da od nje zahteva, da ga začne slišati, upoštevati in spoštovati.

Ali menite, da ima tovrsten odnos kaj možnosti, da se spremeni v vsaj približno kakovostnega? Verjemite, da poznam pare, ki so to zmogli, a je zahtevalo mnogo dela vsakega od njiju pri lastni osebnostni preobrazbi in razgraditvi primarnih vzorcev in prepričanj, da je bila nato mogoča gradnja zdravih temeljev za nove osebnostne programe, ki so vodili k skupnemu oblikovanju novih temeljev postavljene partnerske zveze. Nauk: če oba partnerja želita pozitivno spremembo v odnosu, je za to treba garati. Si upate?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Liza - 28/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 28/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.