Učimo se celotno življenje. Se lahko strinjate s tem? Z vsakim dogodkom, situacijo in odnosom nabiramo tudi izkušnje. Kaj so pravzaprav izkušnje?

Po mojem mnenju so to spoznanja o nas samih, kako smo se odzvali na določeno stisko, ki se je v nas porajala zaradi nekega dogodka, ki se nam je zgodil, tako pozitivnega kot negativnega. Vedno, ko nečesa ne poznamo, nas negotovost spravi v majhno stisko, ki je navadno niti ne občutimo, a smo prisiljeni razrešiti ta notranji konflikt in se posledično aktiviramo, da ne občutimo več napetosti v sebi. Vse to se dogaja v milisekundah, a se, tako smo narejeni.

Ko razrešujemo različne izzive in prigode, ki nam jih kreira življenje in to, da živimo v nekem okolju, z ljudmi, ki so različni od nas, ko se srečujemo z različnostjo in ko iščemo rešitve, pridobivamo izkušnje. Večina nas namreč ne mara biti v stanju bolečine, zato iščemo načine, kako se tej ali notranji napetosti izogniti, in aktiviramo moči za premagovanje opisanega. Tudi to je način nabiranja izkušenj, zato to lahko merimo v, recimo temu, kilometrih.

Več ko absorbiramo izkušenj, bolj smo opremljeni s strategijami, kako se najhitreje in najbolj učinkovito odzvati v novi situaciji, ki zahteva približno že poznano metodo rešitve, kar vzamemo iz nabora izkušenj. S tem varčujemo energijo ter se ne utrujamo po nepotrebnem, kajti mnogo dogodivščin ima zelo podobne skupne 'imenovalce', zato je tudi marsikatera že uporabljena tehnika učinkovita.

Mogoče se vam zdi, da sem zakomplicirala tole razmišljanje, a sem prepričana, da nima smisla po nepotrebnem razmetavati z lastno energijo, če lahko na podlagi kilometrine izkušenj dokaj hitro razberemo, kakšna bi bila najprimernejša rešitev. Izkušnje so res zakladnica idej, kako delovati, pa četudi v do takrat nam neznani situaciji.

Izkušnje so prav tako podlaga za modrost. Pred kratkim mi je prijateljica, ki je skoraj dve desetletji starejša od mene, a še zelo čila, polna energije in ustvarjalnosti ter še vedno poslovnega duha, dejala, da bi kar veliko dala, če bi lahko sedanjo modrost imela pred 30 leti. Da bi se tako izognila mnogo napakam, ki jih je po njenem mnenju storila, a takrat se ji je zdelo, da so to edine mogoče rešitve, zdaj pa skozi prizmo izkušenj in modrosti vidi, da so že takrat obstajale tudi drugačne poti razrešitev, a jih ni poznala ali razumela. Pa sva debatirali, da je očitno vse tako, kot je, z določenim namenom. Kajti točno na lastnih napakah se izučimo 'obrti', kako ne ponavljati napak in kako lahko poiščemo drugačne rešitve, ki so toliko hitrejše, več kilometrine izkušenj premoremo.

Kot vedno se tudi tukaj vse vrti v nekem sklenjenem 'začaranem' krogu. Ko smo mladi, nimamo izkušenj in se učimo na ponavljanju nekih napak, ki jih oblikujemo, ko želimo hitro živeti, ker se nam zdi, da moramo izkusiti to in ono. Sčasoma in z zrelostjo ugotavljamo, da znamo že z manj napakami ustrezno krmariti svoje življenjske odločitve in sčasoma na mnogo področjih delujemo na podlagi izkušenj, pa modrosti tudi.

Marsikdaj se ne znamo pravočasno ustaviti in pogledati okoli sebe. Poskusite to storiti danes in iz izkušenj si recite, da je lep dan, in vse se bo dogajalo tako, da vas bo razveseljevalo, brez pesimizma in strahu. Velja?

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Liza - 31/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.