Če kaj spremljate novice, veste, da morajo na primer banke opravljati stresne teste.

Sama si to predstavljam nekako tako, da zunanji ocenjevalci pregledujejo delovanje institucije in kako bi ta odreagirala na nepredvidene in neugodne situacije. In potem na podlagi odzivov in reakcij ocenijo banko, kako hitro in v kolikšni meri bi najbolj ustrezno odgovorila na spremembe poslovnega okolja.

Kako pa naj bi potekali – recimo jim stresni testi – v partnerskem odnosu? Saj sami verjetno kar dobro veste, da se včasih znajdete v neznani ali mučni, boleči situaciji, v katero sta vpletena oba s partnerjem. Kako to razrešiti? Kako se pomeniti, če obema primanjkuje poguma, iskreno spregovoriti, s spoštovanjem do partnerjevega drugačnega mnenja?

Običajno in najpogosteje pri partnerskih nesporazumih in različnih mnenjih odločajo naši vsajeni vzorci in prepričanje, da imamo seveda le mi prav. Poskušamo prepričati partnerja, da se moti, saj smo mi tisti, ki baje edini vemo, kako zadeve stojijo. In običajno je seveda partner tisti, ki je enakega mnenja, le da prepričuje vas, da ima on edino prav. Ob tem se zdaj povprašajte sami, ali ste sposobni poslušati drugo stran do konca, brez prekinjanja in oporekanja? Ali pač takoj, ko vam šine neka misel na jezik, skočite in govorite čezenj in njegove argumente? Če je tako in bodite prepričani, da je to izjemno pogost napadalni način 'komunikacije', potem zagotovo zelo pomembnih informacij ali argumentov ne boste slišali, saj boste govorili vi po svoje, on pa ima na izbiro ali da sredi stavka utihne ali pač nadaljuje svojo misel, ki je vi ne boste slišali ali razumeli, ker govorite čezenj.

Zakaj je napisano, da ženska vskoči v besedo njemu in ga ne posluša do konca? Zato, ker pri svojem delu opažam, da smo predvsem dame tiste, ki ne zmoremo svojih misli držati v sebi toliko časa, da sogovorec konča svoj stavek, temveč skočimo kar takoj vmes, da povemo, kar nam je tisto sekundo padlo na pamet. Ko na primer takšno damo opozorim, da sploh ni poslušala niti mene niti partnerja do konca, mi prostodušno prizna, da če bi počakala, da končam jaz svoj stavek, bi pozabila, kaj je hotela povedati.

No, takšna oblika ne-komunikacije in ne-pogovora je za dobrobit zdravega odnosa in iskrene komunikacije nedovoljena. Jo lahko štejemo med skupino stresnega testa, saj se postavlja vprašanje, ali tako neslišan partner lahko vztraja v odnosu, v katerem je povožen in ni slišan. No, seveda se stopnja 'neslišanja' od para do para razlikuje. So številni pari, ki za orožje discipliniranja drugega partnerja uporabljajo molk in ignoranco. Tudi takšno ne-komuniciranje je po mojem mnenju škodljivo. Razhajanje mnenj in neizražene potrebe niso razrešene, ampak so potisnjene pod preprogo, ignoranca zelo boli in vodi k odtujevanju in rušitvi partnerskega odnosa. Ja, tole je še en stresni test, ki pokaže, ali je par sposoben uvideti, da je za skladen in zdrav odnos potrebno medsebojno spoštovanje različnosti mnenj, poslušanje in artikulirano in spoštljivo pogovarjanje.

Če partnerski odnos prestane stresne teste, je lahko uspešen. Zakaj? Zato, ker se tisti pari, ki se res želijo starati skupaj, ki jim je mar za blaginjo drugega, ki sodelujejo in si izkazujejo ljubeča čustva, zavedajo, kako pomembna sta ustrezna čuječa komunikacija in urejen odnos. Ki sčasoma ne potrebuje več stresnega testa, saj sta se oba naučila, da je to izguba energije in da lahko na ustrezen drugačen način opredelita in se pogovorita o njunih razlikah, ki seveda vedno so. Nič zato, saj da jih razrešujemo, imamo usta, jezik, možgane in srce.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Liza - 25/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.