Pohvala je zelo učinkovita oblika spodbude.

Zakaj je ne uporabimo bolj pogosto? Česa nas je strah? Mogoče nas je sram pohvaliti drugega, predvsem bližnjega? V čem se skriva bojazen, da prepoznamo v sočloveku nekaj dobrega ali kvalitetnega, in to na glas izrečemo, se pravi pohvalimo?

Slovenci smo znani kot veliki nergači in nam kritika vsakogar in vsepovprek nikakor ni tuja. Rajši drugega potlačimo s kritiko, da tako dvignemo sebe, češ jaz sem pač boljša od tebe, ker si ti zanič, namesto da bi poiskali kaj lepega, dobrega, koristnega v vedenju ali situacijah, ko smo udeleženi s soljudmi. Ko vidimo, kaj nekdo drugi zna ali obvlada bolje od nas, zakaj temu na primer ne izrečemo priznanja? Zdi se mi, da smo rajši kar lepo tiho, kot da bi naglas izrazili svoje občudovanje in pohvalo.

Ja, za pohvalo se je treba malce potruditi, da prepoznamo neki presežek nekoga ali pač nekaj dobrega, kar smo opazili, pri tem pa moramo biti sposobni dati na stran subjektivno kritiško nergaško oko ter seveda napihnjen ego, ki nas sabotira, ker nam ne pusti, da smo iskreni in navdušeni. Zaradi odsotnosti pohval se dogajajo tudi partnerske in družinske čustvene drame, verjemite mi. Poznam in delam s pari, ki jim je medsebojno izrekanje pohval, četudi za malenkosti, španska vas in me samo debelo gledajo, ko jih vprašam, ali se kdaj pohvalijo.

Spet pri drugih parih je vidno, da v nezadovoljstvu in odtujenosti kvečjemu drug v drugem iščeta vse, kar je slabo in negativno, pri tem pa seveda ni možnosti pogledati na kakšno malenkosti z bolj pozitivne plati. Pogosto poslušam moške, kako močno pogrešajo ženino pohvalo. Vse bi dali za to, da bi ona kdaj izrazila priznanje za kakšno dobro delo, ki ga je naredil mož, in da bi tako izkazala neko vrednost temu, ob tem pa bi bilo razvidno tudi, da ni samoumeven njegov trud, kako zaslužiti veliko denarja, da bi lahko svoji družini omogočil lepo in lagodno življenje. Boli ga, da ona tega ne vidi, ne ceni in ne pohvali.Pravzaprav od vsega najbolj pogreša njene besede podpore in, ja, pohvale. Seveda velja tudi obratno. Pohvale pri vzgoji so izjemno pomembne.

Starši, prosim, pomislite in si iskreno odgovorite, kdaj ste kratkohlačnika ali najstnika pohvalili? Verjetno se ne spomnite, kajne? Otroci delajo na pohvalo, ker jih dvigne in močno motivira, da se potrudijo. S tem, ko starši opazite njihov trud ali dober izdelek, mu s pohvalo omogočite, da uživa v sadovih svojega truda in se tudi v prihodnje potrudi. Ko ga kritizirate za vsako malenkost, s tem rušite njegovo lastno vrednost in samozavest, s pohvalo pa oboje dodatno zgradite oziroma utrdite.

Pohvala naj bo vedno iskrena, izrečena iz srca. Za nalogo poiščite pri partnerju oziroma partnerici, otroku, sodelavcu, prijatelju oziroma prijateljici nekaj lastnosti značaja, ki bi jih pohvalili. Lahko se osredotočite tudi na neke presežke ali spremembe, ki so vidne, a jih do zdaj niste ubesedili. Napišite jih na list papirja in vadite, kako bi neko pohvalo na glas izrekli članom svoje socialne mreže oziroma zgoraj opisanim posameznikom, ter to tudi dejansko storite.

Videli boste, da ni tako težko, pri tej vaji pa je dodatna dobrobit ta, da z iskanjem pozitivnih stvari tudi sami preidete v pozitivno razmišljanje, kar vas bo vodilo do boljšega razpoloženja, verjemite. Zato pohvale vedno delujejo dvosmerno, se pravi osrečite in spodbudite sočloveka, obenem pa tudi sebi privoščite naval hormonov sreče. Pohvale delajo čudeže in pomembne pozitivne razlike v odnosih. Marsikdo dela na pohvale, in ne na graje. Z malo truda in pozornosti se vaši odnosi lahkospremenijo na bolje in k temu boste prispevali tudi sami z večjo količino priznanja oziroma pohvale. Izplača se vam.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za WWWnasvet, pišite na info@svetovalnica.si.

Liza - 32/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 32/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.