Majhni pogovori so za marsikoga naporni.

Ti dve besedi sem prevedla po svoje iz 'small talk', kot rečejo v angleščini majhnim, ne tako globokim pogovorom. Lahko mu rečemo tudi klepet. A majhni pogovori so pomembni.

Pogosto dam svojim parom drobno, a zahtevno nalogo. Večina parov, ki poišče strokovno pomoč, se je namreč zataknila v pomanjkanju redne in sprotne komunikacije ali bolje rečeno izmenjave stališč in pogledov na določeno situacijo ali stvar oz. odnos ter sta sčasoma zdrknila vsak v svoj kotiček odnosa. Ker si ne povesta, kaj jima dogaja na dnevni ravni, si potem z leti ne povesta niti preostalih drobnarij, ki pa vseeno bogatijo naš svet vsakdana. S slabo izmenjavo vsakodnevnih vsebin se oba le še hitreje odtujujeta!

Moja naloga je ravno v tem, da obudita majhne pogovore. Da si posvetita vsak dan vsaj pol ure časa, energije, volje in pozornosti, ki naj bo osredotočena zgolj na njiju. Ko gredo otroci spat, ne planeta na pomivanje tal in pospravljanje perila za vsako ceno, temveč se kulturno namestita za mizo, kjer si zreta iz oči v oči in se pomenkujeta. Drobne reči so predmet pogovorov. Nekaj, kar ju je včasih povezovalo, pa sta z leti in zahtevami vsakdana pozabila. Posvečen čas je res izjemno pomemben! Ko sta si zgolj vidva pomembna. In srkata besede drug drugega. In sta tam drug za drugega.

Ko dam čustveno in odnosno odtujenemu paru zgoraj opisano nalogo, me sprva zabodeno in zelo prestrašeno pogledata. O čem pa naj se meniva, Melita? Kdaj pa naj dobiva te pol ure časa, saj imava cel cirkus zvečer doma? A to se res morava vsak dan pol ure meniti? so To so najpogostejša vprašanja. Kaj vam povejo, drago občestvo?


Ko dajem to nalogo, jima položim na srce, da naj ne razpredata o odnosu na globoko in široko, ker se bosta ujela v pasti zamer, jeze, do tedaj neizrečenih očitkov ali drugih negativnih in težkih občutenj, kar lahko majhen, a reden pogovor sprevrže v vojno fronto. Ko se odtujujemo v odnosu, tega pogosto ne zaznamo, saj imamo toliko opravkov in obveznosti, da dan prehitro mine in zvečer pademo v posteljo. Ne menimo se s partnerjem o tem, kaj se je komu dogajalo čez dan, kdaj je bil vesel, kdaj mu je bilo težko, na primer v službi, komaj si poročamo, kaj se je dogajalo z otroki v šoli, če to bolj prevzame eden od partnerjev. Majhni pogovori so bolj namenjeni spoznavanju na novo, kratkočasnemu klepetanju. O resnih in globokih partnerskih izzivih se bomo pogovarjali pri meni na srečanju, še povem. S tem ju razbremenim teže njunih zamolčanih obtožb ali potisnjenih in nerealiziranih želja.

Pri meni v Svetovalnici imata varen prostor, da oba izrazita pomisleke, bolečino in skrb, saj bedim nad tem, da oba enakovredno izrazita svoja stališča. Pri nekaterih parih je takšna naloga kot pomlajevalna kura! Vzameta jo resno, organizirata si dan tako, da jima res zvečer ostane pol ure ali slaba ura časa zgolj zanju. Končno nekaj povečerjata na miru, spijeta, kar jima prija, in se toplo in osredotočeno pogovarjata drug z drugim, spoštljivo in prijazno. Odkrivata se na novo. S tem si omogočita, da se sčasoma spet zagledata v tisti luči zaljubljenosti, ki ju je povezala pred toliko leti. Ko sta tisto urico v mehurčku njune zgodbe, odnosa in ljubezni. To pozneje lahko žari mnogo bolj močno tudi v na novo oblikovanem zdravem odnosu med njima.


Majhen pogovor in klepet naredi velike premike. Sčasoma se zagledata v bolj nežni in bolj prijetni luči. Vsak večer je nova priložnost za sveže spoznavanje. Številni pari se začnejo veseliti teh malih pogovorov. Mogoče se lahko tudi vidva opogumita in poskusita to 'vajo'. Sporočajte mi, kako vama je uspevalo.

Besedilo: Melita Kuhar // Foto: Shutterstock

Liza - 48/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 48/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.