Razmišljam, kako sem lahko hvaležna za delo, ki ga opravljam z vsem srcem, znanjem, izkušnjami, intuicijo in kako čudovite ljudi spoznavam pri tem. 

Marsikaj se naučim od svojih strank in sploh nimam težav tega priznati. Vsak od vas, dragi moji, ima specifične poglede na različne življenjske izzive in ima lastne vzvode reševanja zagat. Kar se naučim pri nekom, lahko predlagam kdaj komu drugemu in tako se vsi bogatimo.

O d konca pomladi v Svetovalnico prihaja par sredi šestdesetih let starosti. Gospod je že upokojen, gospa pa bo čez nekaj let. Otroka sta že odšla vsak na svoje, eden celo daleč proč v tujino, tako da vnuke vidita bolj poredko. Vozita se z vlakom dve uri daleč od doma do Ljubljane, k meni v Svetovalnico, enkrat na dva tedna. Hočeta nekaj narediti iz propadajočega zakona. Nimata izgovorov, ne iščeta bližnjic, trudita se in me pozorno poslušata, ko jima razlagam na njunih vsakodnevnih primerih, kako popravljati nepozornosti, kako se pogovarjati, kako poslušati, kako biti čuječa in z vsem tem se oblikuje manevrski prostor, ko se ponovno začenjata čutiti in imeti rada, se povezujeta in sta ponovno intimna.

Ko smo se pred nekaj dnevi pogovarjali, je gospa izrazila pohvalo soprogu, da je ugotovila, da jo je nehal dražiti, kar je pogosto počel vseh teh nekaj dekad njunega zakona, in to jo je neizmerno živciralo. On pove, da se je v enem trenutku resno zavedal, da lahko izgubi ženo, če se res ne bo vzel v roke, in je napel vseh sil, da je deloval, kot smo se pri meni pogovarjali. Ker mu je res veliko do tega, da ostaneta skupaj, saj si ne predstavlja življenja brez nje, četudi je kdaj tečka, ampak jo ima močno rad. Tudi ona je tako dobila močno sporočilo, da mu je mar za njo, da ni samoumevna in da lahko ponovno vzpostavlja občutek varnosti in pripadnosti soprogu.

Želim povedati, da sem res vesela zanju in tudi hvaležna, da sta bila odločna in vztrajna, trudila sta se za partnerski odnos in v seštevku dobrega pol leta rednih srečanj se je izkristaliziral izjemen rezultat. Vedno, ko pride do takšnih prebojev, sem iz srca ganjena in hvaležna. Tako vem, da sem dobro opravila svoje delo, in vem, da sem znala jasno izraziti svojo strokovnost tako, da sta me razumela in sta spoznanja prenašala v vsakodnevno partnersko življenje.

Zakaj sem danes poudarila uspešen primer starejšega para? Ker menim, da nihče ni prestar, da si poišče ustrezno strokovno pomoč, prek katere lažje in bolj kakovostno spoznava sebe, partnerja in se uči, kaj to sploh zdrav partnerski odnos je. Pri tem je seveda všteta čuječa in spoštljiva komunikacija, pripravljenost na konsenze in zdrave kompromise, upoštevati je treba, da sta oba partnerja različna in imata tudi lastne 'kovčke' iz preteklosti in iz njunih primarnih družin. Vse to se v odnosu nato sešteva in kopiči. Zato je treba na zdrav in čuječ način ločiti tiste naše notranje programe, ki pravzaprav niso naši, temveč so v nas vtisnjeni od naših staršev ter vse tisto, kar smo sami pridobivali izkušnje in spoznanja skozi naš lastni osebnostni in partnerski razvoj.

Kakšen je vaš odnos do partnerja? Kako negujete odnos do sebe? Kakšna je vaša lestvica prioritet? Kje se pogosto izgubite, ko vidite izoliran problem in zato ne vidite širše slike? Veste, vse to so izjemno pomembna vprašanja, ki nam kažejo na to, kakšen odnos imamo do sebe in drugih. In to je temelj za razvoj preostalih veščin sodelovanja in kreiranja zdravih odnosov. Z odločnostjo se vedno pride do cilja.

Foto: Shutterstock