O 'izmolčevanju' in kuhanju mule sem pred časom že pisala in razmišljala. A ker je to res trdovratni mehanizem povzročanja čustvenega nasilja v številnih slovenskih družinah, se ga bom ponovno lotila.

Opažam, da se pri meni pogosto oglasijo tudi številni mlajši tridesetinnekajletniki, ki sami kopirajo taisti mehanizem svojim partnericam, a ugotavljajo, da je vsaka njihova partnerska zveza neuspešna. Pridejo k meni po odgovor, zakaj.

Oglasil se je eden moški, star dobrih 30 let, uspešen podjetnik, samostojen, kreativen, s široko socialno mrežo. Počasi si želi otrok in družine, a nikakor ne najde tiste prave ženske, ki bi z njim želela deliti svoje življenje. Imel jih je mnogo, čudovitih dam, a vse so mu očitale eno poglavitno zamero: da ko mu kaj ni bilo po volji, se je enostavno ugasnil, bil tiho in trmaril kot majhen otrok v tišini tudi po nekaj tednov.

Generacija mlajših žensk po večini nima več vsajenega 'čipa', da mora potrpeti vse, karkoli se ji že dogaja v odnosu, kot so to imele programirano naše mame in babice. K sreči v moji družini tega čipa ni bilo, tudi opisanega kuhanja mule ne, zato morebiti sploh ne razumem, zakaj bi partner, ki ima rad drugega, temu namenoma povzročal čustveno nasilje.

Naj bom zelo jasna. Po mojem mnenju in vedenju in na podlagi pričevanj številnih parov in posameznikov, povsod, kjer se izvršuje strategija kaznovanja ali maščevanja prek mehanizma kuhanja mule, se pravi odsotnosti kakršnekoli komunikacije, je tisti partner, nad katerim drugi partner izvaja to namensko tišino, žrtev hudega čustvenega in psihičnega nasilja. Odsotnost razreševanja nesoglasij in umanjkanje pogovora glede različnosti mnenj, do katerih imamo vsekakor pravico, vodi v to, da se žrtev tovrstnega nasilja vedno bolj pogreza v občutek nezadostnosti, drobi se samozavest, nima sogovornika, s katerim bi lahko razčistila različnost mnenj in tako ostajata tako čustveni agresor kot žrtev skozi leta v stanju nakopičenih zamer in težav, ki jih nikoli in nikakor ne razrešita, saj takoj, ko bi bilo treba se aktivirati in začeti primerno in spoštljivo komunicirati, se agresor povleče v tišino, da bi tako pokazal ali dokazal, da se kregal ne bo, ali pa da naj druga stran na primer premisli, kaj sploh hoče, ali da se tako maščuje za besede upora in podobno.

Strategij oziroma izgovorov, zakaj posameznik kuha mulo, je veliko. Pravzaprav je boleče to, da se takšno pomanjkanje partnerske komunikacije vleče iz generacije v generacijo. Če se vrnem k naši zgodbi, ugotovim, da je tudi njegov oče nad mamo izvajal čustveno nasilje tako, da je kuhal mulo tudi po mesec dni ali dva. In ko je kot majhen deček opazoval dedka, prav tako z babico po cele dneve ni spregovoril besede, le grdo je gledal predse in vanjo.

K sreči se je naš mladi moški zavedal, da ne zna zdravo in primerno ter dvosmerno komunicirati, zato je poiskal strokovno pomoč, da je še pravočasno ozavestil svoj opisani vzorec. Sicer je hitro dojel, kje je skupni imenovalec njegovega čustvenega nasilja nad bivšimi partnericami, a oblikovanje novega 'programa' zdrave in sočutne komunikacije z novo partnerico je trajalo kar nekaj mesecev. Zdaj živi v zavestni in čuječi komunikaciji s sedanjo partnerico in prvič šele zdaj izkuša, kaj je to predan odnos, ki temelji na odprtem pogovoru, zaupanju in medsebojnemu spoštovanju. V takšnem odnosu nasilje nima mesta!

Foto: Shutterstock

Liza - 15/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.