Pred dnevi sem se pogovarjala s kolegico iz tujine, ki se tudi ukvarja s svetovanjem parom, ki so v zagati, a ne vedo, ali bi ostali skupaj ali ne.

Povem ji, da imam skoraj polovico parov, ki niso poročeni, temveč živijo v zunajzakonski skupnosti. Malce je bila začudena, saj je pri njih velika večina parov poročenih.Njeno začudenje me je pognalo v raziskovanje dejstva, da je v Sloveniji mnogo parov, ki niso in ne bodo stopili pred matičarja ter se jim to zdi popolnoma brezvezno in metanje denarja stran. Da jim je čisto udobno tako, kot je, brez uradnega papirja. Otroci imajo pogosto oba priimka staršev, tako da ni prevelike zmešnjave in zadeva je zanje urejena.

Dejstvo je, da imajo pari enake težave, pa če so se povezali z obljubo pred matičarjem ali pač živijo skupaj, a se soočajo z izzivi oblikovanja partnerskega odnosa, ki bi bil zdrav, osrečujoč, zadovoljujoč, ljubeč, odgovoren, sočuten, spoštljiv in radosten. Imate vi takšen odnos, dragi moji?

Poglejmo statistiko. Novost po novem letu je, da se lahko poročite brez prič, le matičar stoji pred vama. Če ne želita javno praznovati svoje uradne združitve, boste zdaj to dejstvo lažje skrili pred žlahto in prijatelji. Poročite se lahko v uradnih prostorih v uradnem času, mogoče pa se je poročiti tudi drugje, če sta le pripravljena za to plačati 170 evrov.

Zadnjih 15 let število porok niha med šest in sedem tisoč, število ločitev pa se povečuje. Seveda so v teh številkah zajeti le poročeni pari, tako da uradne statistike, koliko parov na koruzi gre narazen, nihče nima, saj ni statistično zaobjeta, tako da je dejanska slika razvez še malce bolj temačna, kot navajam. Leta 2016 se je poročilo 6.667 parov, kar je za 3,4 odstotka več kot v preteklem letu. Razvez v letu 2016 je bilo 2530, kar predstavlja štiri odstotke več kot leta 2015. Čez prst gledano, se torej razveže vsak tretji par.

Starost ob prvi poroki je 31,9 leta za moške in 30 let za ženske. Še pred 30 leti je bil moški ob poroki star 27 let, nevesta pa 24 let. Kako se časi res spreminjajo, kajne? Statistični podatki iz leta 2016 kažejo, da je zakonska zveza v povprečju trajala 14 let. Polovica leta 2016 razvezanih parov je imelo mladoletne otroke, od katerih jih je tri četrtine bilo dodeljenih materi, 18 odstotkov obema staršema in slabih šest odstotkov očetom.

Pojdimo od statistike k realnemu partnerskemu življenju. Povprašajte se, ko boste pri sebi delali inventuro življenja, ali ste srečni v obstoječem odnosu? Kaj pogrešate? Kaj bi spremenili? Koliko sami prispevate h kvaliteti odnosa ali kar naprej iščete napake ter vlečete zamere izpred desetih ali dvajsetih let? Ali se počutite odgovorne za svoj delež odnosa in ali želite kaj spremeniti? Znate prisluhniti partnerju, ga poslušate osredotočeno in z možgani ali zgolj čakate, da neha govoriti in nimate pojma, kaj je povedal? Kolikokrat ste ga vmes prekinili, ko vam je nekaj razlagal in ste hiteli povedati svoje?

To sprašujem, da vas prebudim. Veste, ni treba veliko, da se lahko partnerski odnos z majhnimi, a čuječimi in sočutnimi koraki sčasoma izboljšuje in začenja delovati blagohotno na vaju oba. Ker skupaj sta z razlogom in upam, da nista pristala v močvirju samoumevnosti in rutine, navad in začaranega kroga naveličanosti. Ker vse je rešljivo, le nekaj volje, odločenosti in ljubezni je potrebne.

Foto: Profimedia

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.