Prevara ali nezvestoba v partnerskem odnosu, v katerem velja, da naj bi si bila ekskluzivna, pomeni ultimativno kršenje tega nenapisanega dogovora.

Običajno je samoumevno, da si bosta partnerja, ko se zaljubita in začenjata oblikovati zvezo, zvesta. O tem morebiti malce razpravljata na začetku spoznavanja, potem takšni pogovori zamrejo, ker se razume, da to velja za oba.

Ko se začenjajo nad njiju zgrinjati vsakodnevni problemi in izzivi skupnega življenja, malce pozabita na drobne vsakodnevne klepete, ki so ju včasih povezovali, hitita od enega opravka do drugega, delata in sproti pozabljata na negovanje odnosa. Ko postane vse samoumevno, je vse vnaprej določeno in načrtovano. Dan je enak dnevu. V takšno rutino pride še dojenček, ki dodatno podre skrhani odnos med njima. Lovita se v novih vlogah, v skrbi za detece, in seveda jima na misel ne pride, da bi si kdaj vzela čas samo zase.

On ima sinka od prej. Ko je bil še v zvezi z zdaj bivšo partnerico, je že ljubimkal s sedanjo ženo. Po nekaj letih takšnega dvojnega življenja se je odločil za ljubico, se z njo poročil in dobila sta punčko. Vse bi bilo super in čudovito, če ne bi od rojstva žena začenjala zanemarjati svoje zakonske dolžnosti, kot so včasih dejali intimnosti oziroma seksu. Vedno je bila utrujena od službe, pa izgubljala energijo zaradi živahne hčerkice, ki je ne zna ukrotiti, on doma veliko postori in pospravi, skrbi za finance in za otroka, pa si misli, da vsaj enkrat na teden bi se pa ja lahko ljubil s svojo ženo. To ji pove in razloži, zakaj jo potrebuje ob sebi. Ker mu daje moško potrditev in samozavest. Ko se ljubi z njim, je on srečen in veder. Ko ne želi intimnosti z njim, je razdražljiv, tečen in nemogoč za prenašati. On se tega zaveda in ji to tudi sproti pove. Gospa je neomajna, pravi, da nima libida in da naj jo pusti na miru.

Žalostno je opazovati posameznika, ki se imata rada, imata razširjeno družinico, imata kje živeti, imata svoje prihodke, imata navzven vse, a znotraj je toliko bolečine in jeze. Ona ima zamere do njega, a mu jih kar nekaj časa ni povedala, pa on ni vedel, zakaj je tako zadržana. Kar tudi vpliva na njeno poželenje. On jo pogreša ob sebi kot svojo družico. Sta v začaranem krogu, ko si on njo želi tudi kot žensko, na fizični ravni, ona pa daje prednost otroku in vsemu drugemu, njega pa v postelji ignorira tudi po več mesecev.

Gospod je v precepu. Ne želi je prevarati, saj si je ob ločitvi od prejšnje partnerice prisegel, da bo zvest, obenem pa ne more razumeti in sprejeti, da je poprej zelo poskočna ljubica po rojstvu otroka postala zadrta in hladna v spolnosti. Razmišlja, da bi si našel ljubico zgolj za seks, torej za spolno potešitev, obenem tega ne zmore narediti, ker ima res rad svojo ženo in noče ogroziti še te zveze. Kaj bi vi naredili na njegovem mestu?

Vem, ko nismo takole vpeti osebno v težko preizkušnjo zvestobe, je preprosto soditi in obsojati ter pametovati, kajne? Sama oba razumem in ju gledam pred sabo, kako nemočna sta vsak v svojem filmu in kako težko jima je spet najti skupni imenovalec, ki ni več skrivanje ljubezni, kot je bilo prej, temveč gre za resno zvezo, kronano z otrokom, ki pa ju zdaj tako rekoč razdvaja. Ne vem, kako se bosta dogovorila, saj je to njuna odgovornost za njun partnerski odnos. Ali bo to še ena čustveno izpraznjena družinska lupina, kjer bo on nezvest, ali pa bosta našla skupni jezik?

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Foto: Shutterstock

Liza - 28/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 28/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.