Ste kdaj pomislili, kako bi morali biti sebi najbolj pomembni?

Se ljubiti, se spoštovani, se ceniti in se pogovarjati sami s seboj? Mogoče se bo tole komu zdelo malce za lase privlečeno ali pa morebiti celo mejno, češ, kako pa naj se človek pogovarja sam s seboj. Vi se ne pomenkujete s sabo, s svojim bistvom, ne premlevate določene misli kar naprej? Ker nekaj takega je po mojem zmenek mene s sabo.

D a se slišimo, kaj potrebujemo, kaj želimo, česa nočemo, kaj nam veliko pomeni, kje smo se pripravljeni boriti in zakaj kje omagamo, ne da bi se potrudili dovolj – da, vse to je tudi naše bistvo, kdo v resnici smo. Vedno bolj se mi zdi, da prehitro letimo skozi tole naše edino življenje in ob tem brzenju ne utegnemo sebe slišati v tisti polnosti, o kateri danes razmišljam.

Ste kdaj pomislili ali morebiti celo začutili, kaj pomeni biti do sebe ljubeč, se imeti rad ali sebe ljubiti? No, da ne bo pomote, zdaj poudarjam tisto originalno ljubečo pripadnost sebi kot edinemu bitju, ki ga v resnici imate. Vi ste gospodar svojega telesa, svojih misli, čustev in občutkov. Zato bi bilo res fino, da ste na prvem mestu pripadni sebi. In ne, to ni tisti egoizem in sebični narcisizem, ko teptamo druge ljudi, da bi za sebe egoistično pridobili koristi v različnih oblikah. Danes je govora o tem, da če do sebe ne čutite ljubezni in sočutja, boste stežka oboje delegirali drugim ljudem, bodisi partnerju, otrokom, staršem ali prijateljem.

Če je čaša vaše vsebine znotraj vas prazna, vam je drugi ljudje ne morejo napolniti. Menim, da jo lahko sami s predanim in ljubečim delom na sebi polnimo z lastnim tempom. Pač bolj počasi pri nekaterih zagatnih vzorcih ali programih, ki so v nas bili zakodirani že zelo zgodaj in se jih ne zavedamo, a vplivajo na naše življenjske odločitve ali reakcije. Lahko gre ta preobrazba tudi hitreje, ko gre za prepričanja, ki smo jih gradili med odraščanjem ali zdaj kot odrasli ljudje, saj se bolj zavedamo, kaj se nam je dogajalo, da smo oblikovali določen odziv. Sama se že več kot desetletje ukvarjam s sabo, kot rada rečem spogledovanju z mojimi vgraviranimi vzorci, ki so rezultat vpliva in interakcij v moji primarni oziroma izvorni družini. In moji starši imajo njim lastne vzorce, ki so jih prinesli iz njihovih primarnih družin.

In tako nazaj generacije in generacije naših prednikov še vedno zelo po tihem vplivajo na nas, česar se seveda ne zavedamo, ker je 'vbito' v naš genom. In s tem živimo in sobivamo. Če ugotovimo, kaj vpliva na vaše odzive zdaj, ko smo odrasli, potem je večja verjetnost, da jih raztopimo in oblikujemo nove strategije, ki nam zdaj bolj ustrezno služijo in nas začenjajo osrečevati.

Verjemite, vsi imamo polne kovčke različnih slojev mulja in blata v kotičkih svoje duševnosti, ki so seveda spretno skriti in zamaskirani, da je težko priti do njih. Sami se pravzaprav že lahko zavedamo, da nas nekateri naši ponavljajoči vzorci motijo, a ker so del nas, jih sami težko preobrazimo v takšne, ki bi nam zdaj bolj zdravo služili. Zato predlagam, da si poiščemo ustrezne strokovnjake, ki v nas lahko oklenejo različne predalnike, ki skrivajo marsikaj preživelega, in to nam ne služi več.

Sama tako z vodenim procesom pod taktirko prijateljice, ki je strokovnjakinja na svojem področju, odkrivam tolmune lastnih vzorčkov in sem radostna vedno znova, ko se mi sestavi posamezni delček mojega lastnega mozaika osebnosti. No, vsaj meni je to v veliko olajšanje. Kot bi mi veliko breme padlo v globok prepad in se ozrem naprej, nič več nazaj ali dol v prepad. S tem, ko sebe osvežujem od znotraj, lažje razumem različnost čustvovanj svojih strank, saj smo nekako povezani v eno veliko matriko življenja. Kajti, živimo tukaj in zdaj. Lepo se je imeti rad toliko, da si privoščiš notranjo osebnostno preobrazbo, ki posledično pelje k večjemu razumevanju lastnih reakcij.

Zato, zaljubite se vase. Imejte se radi. Cenite sebe. Vložite nekaj v svojo bolj zdravo notranjost. Marsikdo odide k lepotnemu kirurgu, da ga 'popravi' in polepša na zunaj, kdo od vas pa se je odpravil k meni ali h komu od 'kirurgov' za notranjost? Kajti zunanji videz in notranje počutje in občutenje sebe so pogosto močno skregani. In ker smo družba, ki padamo na zunanjost, se temu posvečamo, ne da bi karkoli spremenili ali nadgradili v svoji notranjosti srca ali duše, če želite.

Liza - 38/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 38/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.