Mlada družina se je znašla v zagati: pred leti so vzeli posojilo za prenovo stanovanja, zdaj pa zaradi nastale situacije (invalidnost) ni dovolj prihodkov, da bi posojilo odplačali. Preberite si, kaj svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Pismo bralke

Pozdravljeni,

zavedam se, da kar tako najbrž ne bom prejela vašega odgovora, ampak v dobri veri bom vseeno poskusila vprašati ...

Na hitro – z možem imava oba službo, dva otroka, julija dobimo še enega člana. Živimo v lastnem gospodinjstvu, v stanovanju, ki je v lasti starih staršev. Jaz sem že 1,5 leta zaposlena s skrajšanim delovnim časom (4 ure) zaradi nastanka invalidnosti III. kategorije. Stara sem 36 let.

Pred petimi leti sem na banki vzela gotovinsko posojilo, da sva si z možem lahko uredila stanovanje. Takrat sem delala še polnih 8 ur in tudi plače so takrat bile lepše, tako da sem si obrok 274 evrov lahko privoščila.

Zdaj pa sem se znašla v tej situaciji, ko dobim le polovično plačo, pa še ta je zaradi trenutne bolniške nižja – okoli 345 evrov, za preostale 4 ure pa od ZPIZ dobivam mesečno 194 evrov neto. In ker imam komaj okoli 13 let pokojninske dobe, je nadomestilo tako nizko. Za zjokati.

Na banko sem pred moratorijem dala prošnjo, ali mi lahko nekako prestrukturirajo kredit, ker sem se znašla v hudi finančni stiski. Banka mi je prošnjo zavrnila. Ali oni sploh ne želijo upoštevati, da meni niti 250 evrov ne ostane od vseh prihodkov, mož pa tudi dobi plače ven 650 evrov, ker ima posojilo za avto (imava na srečo samo en avto). Pa mi je na banki gospa rekla, naj se ne sekiram, naj si ne očitam, da sem takrat vzela kredit in da je zdaj nastala takšna situacija ... Kako se naj ne sekiram?

Seveda sem denar vložila v obnovo stanovanja, ampak takrat sem bila zmožna znesek odplačevati brez problema, saj sem zaslužila okoli 900 evrov, zdaj pa imam problem, ker niti minimalca ne spravim skupaj, pa nisem po svoji krivdi postala invalid. Mi navadni smrtniki dejansko še za preživetje potem ne bomo imeli ... Ne vem, sploh si ne predstavljam.

Iz srca vas prosim, ali mi lahko kaj glede tega svetujete, ali imate mogoče kakšno takšno izkušnjo? Nikjer ne najdem odgovora, pa sem na internetu že vse mogoče prečesala. Enostavno več ne vem, na koga se še naj obrnem.

Marjeta

Gospa Marjeta,

moj odgovor vedno prejme vsakdo, ne glede na to, za kakšno situacijo gre. Prebrala sem vašo zgodbo in razumem vašo situacijo.

Še ena izmed zgodb, ki bi morala biti v poduk drugim, ker vedno opozarjam, kako nevarno je živeti brez ustrezne finančne rezerve in zaščite.

Vsaka takšna situacija ali še hujša pogosto privede do hude finančne stiske. Invalidnost je tista, ki nas najbolj prizadene in ima dolgoročne posledice. Precejšen upad dohodka, po možnosti še prilagoditev prostora in že dosežemo dno. To se zgodi v zelo kratkem času in takrat nam kot nalašč hrbet obrnejo še finančne institucije, ki so nam prej stale ob strani.

No, če bi lahko odobritev kredita tretirali kot to, da nam stojijo ob strani. Žal so tudi banke samo trgovine. Samo blago, ki ga prodajajo, imajo nekoliko drugačno – prodajajo denar.

Kaj zdaj?

Jaz osebno ne bi bila tako črnogleda. Vi vsaj imate prihodke (marsikdo jih nima) in po pisanju sodeč nimate nobenih blokad, izterjav itd. Če to drži, potem je to prednost. Sicer imam malce premalo podatkov, kakšni so natančni prihodki vas in vašega partnerja, kakšne vse so mesečne obveznosti (koliko ima vaš soprog še kredita, kakšen obrok) in kakšni so vaši stroški.

Moratorij nikoli ni prava rešitev, saj na kredit ne bo nihče pozabil. Razumem vas, da ste jezni na banko, pa vendar oni zelo redko gledajo na stranko na način, da ste v težki situaciji in da vam bodo zmanjšali obveznosti. Takšne situacije bi se morale reševati bolj kompleksno, saj le na ta način lahko poskrbite za zdravo finančno stanje. Ne morem reči natančno, ali je pri vas možno ali ne.

Vse, kar vam lahko trenutno svetujem, je to, da pri banki še enkrat poskušate doseči dogovor o reprogramu ali pa poskušate združiti obe posojili. To naj stori vaš mož, ki prejema celo plačo. Če pri tem ne boste uspešni, pa me lahko kontaktirate.

Ne glede na vse, pa morate začeti živeti v okviru zmožnosti ali bolje, stremeti k temu, kako povečati obstoječe prihodke. Nikoli ne smemo iskati izgovorov, zakaj nekaj ne zmoremo, iskati krivca za našo situacijo, ampak iskati rešitve, kako bomo to spremenili.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 13/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 13/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.