Ven iz bazen in skok nazaj, ven iz bazena in bumf nazaj, ven in skok, ven in not, ure in ure bi lahko otroci skakali v vodi, delali prevale, stoje, se tunkali, na morju se prevračajo z blazinami, molijo svoje male ritke nad gladino ter v neskončnost s svojimi novimi maskami opazujejo ribice in školjke.

Res, prav fascinantno je opazovati, kakšna sreča je za večino otrok voda, morje ali pa le malo vode za špricanje. Kot da bi voda otrokom pomenila sinonim za popolno srečo, svobodo, ko lahko vreščijo in norijo do onemoglosti. Ne motijo jih vročina, sonce, svareče mame in grozeči očetje na obali, kruh s pašteto in mamljivi sladoledi, voda je večini otrok popolno zadovoljstvo.

Ob večerih, ko se plaže in bazeni počasi začnejo prazniti, je prav zabavno opazovati starše, kako začnejo svoje otroke vabiti iz vode, najprej z nežnimi klici: Počasi bomo šli!, potem se vse skupaj stopnjuje z globokim glasom in grožnjo: Zdaj je pa dosti, mul'c, pridi ven!, proti koncu pa se naštejejo že vse prepovedi za tisti večer, pa naslednji dan in vse tja do konca počitnic.

In tako nekako potekajo dnevi na družinskih morskih počitnicah, utrujeni starši se utapljajo v lastnem znoju na kopnem, otroci pa do onemoglosti od jutra do večera uživajo v vodi, morda si sem in tja privoščijo kakšen sladoled, ki je zagotovo tudi ena od velikih radosti poletja in počitnic. A kot sem opazila pri svoji z vodo obsedeni enajstletnici, je svoje večurno namakanje v morju z lahkoto zamenjala za špricanje z vodo na vrtnih vodnjakih in občasen skok na kakšen bazen, kjer lahko v nekaj urah potolče vse rekorde v skokih na glavo v eni minuti.

Seveda se sem in tja najde kakšen mali posebnež, ki noče za noben denar v vodo in spravlja v obup in stisko svojo ožjo in širšo družino, ko se dere na bregu in protestira proti kakršnemukoli stiku z mokro zadevo, ki vse tako navdušuje. No, težko pa rečem, da poznam otroka, ki ne mara sladoleda. Ne, takšnega še nisem srečala.

Torej, dajte otrokom vodo in sladoled, pa bodo pozabili na mobilnike in tablice ... no, vse do svojih najstniških dni. Takrat ... jap, takrat je pa tudi morje dost' bedna zadeva. Uf, še dobro, da jim ostane sladoled.

Lisa - 29/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 29/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.