Zase menim, da sem izrazito človek, ki zgodbe veliko raje bere kot posluša. Že od majhnega se spomnim, da me je iritiralo glasno branje in sem bila najbolj srečna, ko sem se končno naučila brati (kar niti ni bilo tako zgodaj in se ne bi ravno hvalila) in sem lahko sama, v miru in tišini srkala in doživljala napisane zgodbe.

A vseeno obstajajo ljudje, ki imajo poseben dar pripovedovanja, da jih ne morem nehati poslušati in si včasih želim, da bi njihova zgodba trajala v neskončnost. Obožujem, če v zgodbi nastopa kup zanimivih ljudi, prepletenih v svojem življenju, fascinirajo me starejši ljudje, ki iz glave streljajo letnice za prav vsak dogodek, medtem ko se sama komaj še spomnim, katerega leta sem se rodila.

Ali pa na primer sodelavka Sandra, ona iz vsake najmanjše stvari izpelje tako zgodbo, da človeku ne preostane drugega, kot da molči in posluša in, no, ja ... po navadi se predvsem vsi veliko smejimo. Sandra še iz tragičnih dogodkov naredi smešno zgodbo.

A obstajajo tudi ljudje, ki s svojim pripovedovanjem 'ubijajo'. Zagotovo imate med znanci koga, ki strašno rad pripoveduje, kako se je kaj zgodilo ali kako je bilo na potovanju, a ne zna skupaj spraviti treh zanimivih stavkov. Najhujši so tisti, ki se spuščajo v vse podrobnosti, natanko opisujejo vse obroke, hotelsko sobo, nezanimive pripetljaje in še zgodbo končajo s kakšnim mlahavim koncem, čeprav se po navadi začne z rahlo vzhičenim glasom: "A veš, kaj se nam je zgodilo na poti v ..."

Oh, bog, kako ne maram poslušati obnov s kakšnih potovanj in počitnic in naj se opravičim, da tudi sama precej nerada razlagam, kako je bilo in kaj smo videli. Pač, bilo je, lahko pa vam napišem ali naredim reportažo. Skratka, tako kot so nekateri ljudje bolj pismeni kot drugi, tako nekako je s pripovedovanjem zgodb, eni lahko super zgodbo spremenijo v dolgočasno zablodo, drugi pa iz nič naredijo napeto pripoved, ki bi jo človek poslušal in poslušal. Nauk? Jah, pač nismo vsi talenti za vse in na koncu so še vedno najboljša izbira knjige – sam izbereš pripovedovalca in zgodbo.

Lisa - 16/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.