Agonija želje po nečem sladkem se pri meni začne šele popoldne. Dopoldne je po navadi sanjsko. Zjutraj pojem kakšen navaden grški jogurt ali kos sadja, morda rezino polnozrnatega kruha s skuto (seveda po obvezni črni kavi), vse po pravilih, ki jih te dni po vsem svetu besno pišejo in objavljajo strokovnjaki za zdravo prehrano.

V službi se sicer s Sašo veliko ukvarjava s svojo lakoto, in če je ta prehuda, jo po navadi zatreva s kakšno skrbno izbrano solato iz bližnje trgovine ali pa pač pristaneva na sadju in oreščkih.

Torej tja do petih popoldne živim po načelih zdravega življenja, kot se za sodobno žensko spodobi, potem pa mi očitno popustijo vse zavore, v meni se nekaj prelomi in moji možgani skupaj z nemočnim telesom začnejo hlepeti po nečem udobnem, po grehu, kakavu in sladkorju.

Po navadi se naprej poskušam zamotiti s kakšnim kosom melone, banano, potem ko se skušnjava stopnjuje, v obupu odpiram in zapiram hladilnik, premikam sladkarije gor in dol po predalu, kot da bi mi že sam stik z njimi pomagal do potešitve. Po neki nelogični logiki popoldne vse naredim narobe. Namesto da bi po kosilu ali vsaj takoj po teku pojedla čokolado, se mučim naprej in še vedno upam, da bom zmogla dan brez sladkorja.

Tako se vse tja do večera borim, da ne jem neumnosti, s slinami v ustih gledam druge družinske člane, ki sproščeno uživajo v sladoledu in napolitankah, grem na rekreacijo, pojem zdravo večerjo ... ko končno začutim, da ne morem več. Ko zunaj pade noč, ko vrtičkarji nehajo zalivati svoje pridelke in se najstniki odpravijo na pohajkovanje v mesto, oh, ja, takrat, takrat jaz planem v kuhinjo, odprem 'čarobni' predal in zagrizem v rahlo stopljeno čokolado.

Po deveti uri zvečer očitno ne morem več, zvečer, ko vsi že nehajo jesti 'neumnosti', takrat jaz začutim, da je zdaj prišel moj čas, da naložim nove obloge na žile, srce, trebuh in stegna. Ampak tako paše. Oh, moj bog, samo nekaj koščkov čokolade, pa so moji možgani in telo ponovno sinhronizirani, življenje je lepo in zdaj lahko mirno dočakam jutro, ki bo spet polno vitaminov, kalcija in čiste energije.

Lisa - 33/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 33/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.