Tako, včasih mi ni nič več jasno.

Prav čudim se in sprašujem, kdo je zdaj v trendu, da ga pljuvamo in da nam gre na živce. Med intelektualci, ki imajo seveda odličen poligon na socialnih omrežjih, predvsem na Twitterju, veliko opletajo s 'Slovenčki' in turisti (o levih in desnih sploh ni več vredno razpravljati). Na besedo Slovenčki sem sploh alergična, na živce mi gre to pokroviteljstvo, ta vzvišenost.

Na primer, kako so Slovenčki primitivni na hrvaških plažah, na cesti … skratka vsak, ki pri 37 stopinjah ne bere vsaj Jančarja ali Murakamija, ne posluša Latrine na Valu 202 in ne tvita 7 ur na dan, ni vreden naziva Slovenec (in še to moraš praktično vsak drugi dan povedati, da te je sram, da si Slovenec). In zdaj so na tapeti tudi turisti, ki menda že kar malo dušijo Ljubljano in Ljubljančane.

No, ja, to poletje sem z izjemo enega tedna preživela v Ljubljani in me ni dušilo niti pri 38 stopinjah in vzdušje mi je neskončno všeč. Če potrebujem mir, pač ne grem stat pred Prešernov spomenik. Kot da turisti niso ljudje, kot da se oni povsem drugače obnašajo v lokalih, na cestah, na trgih, kot da so to neki marsovci, ki zmotijo možganski tok in ritem intelektualnih pivcev piva ob soparnih poletnih večerih? Morda turisti včasih poživijo sceno, so razigrani, veseli, na majhnem prostoru zmešajo jezike in navade, a ne vem, meni se zdi, da to mesto bogati, ne duši.

A zanimivo, da so vsi skočili v zrak, ko je šef turizma na Bledu Slovencem (ne vem, če tudi Slovenčkom) prišepnil, naj raje hodijo k njim na obisk jeseni in spomladi. Hej, tudi mene je razburil, obožujem Bled in bom zdaj prav zanalašč šla še večkrat skočit v Blejsko jezero in plačala tista dva evra za parkirišče v Veslaškem centru. Ne maram, da mi kdo govori, kaj smem in česa ne in kdaj naj obiščem kakšen kraj.

A mene ne motijo turisti v Ljubljani. In tudi me ne motijo drugi Slovenci v Ljubljani, ne motijo me študentje, ki bodo oktobra okupirali Ljubljano, in ne, sploh me ne motijo turisti. Še Ljubljančani me ne motijo. Strašno mi gredo pa na živce nestrpneži, nacionalisti, rasisti, fašisti, nacionalisti … uf, teh je pa povsod preveč, tako v Ljubljani kot po Sloveniji, Evropi in po svetu.

Mislim, da je čas, da se lotimo teh ljudi, ki zastrupljajo ves svet, in ne turistov, ki pač uživajo tista dva tedna na poletnih počitnicah. In mimogrede – sama uživam v vlogi turistke in neskončno rada grem po svetu, upam, da nisem tako moteča in da me ne opravljajo na primer italijanski 'THE' tviteraši.

Liza - 35/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 35/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.