Kaj pa vem, bolj ko razmišljam, bolj mi je noro!

Vsaj petkrat sem morala zjutraj ob prvi kavi prebrati podatek, objavljen v ameriški reviji Time – 82 odstotkov bogastva, ustvarjenega v minulem letu, je šlo na račune 1 odstotku prebivalcev na svetu.

Štirje od petih dolarjev, zasluženih v letu 2017, so šli v žepe enega odstotka najbogatejših ljudi na svetu, medtem ko najrevnejši niso dobili nič. Sistem po vsem svetu je torej narejen tako, da nagrajuje najbogatejše Zemljane in povsem pozablja na reveže, ki vsak dan delajo le za hrano, in če imajo srečo – skromno streho nad glavo.

No, tudi ta podatek je skoraj nor in bi bilo morda za duševno zdravje bolje, če ga ne bi vedeli – trije najbogatejši Američani imajo v lasti toliko bogastva, kot ga ima polovica najbolj revnih Zemljanov skupaj. Si predstavljate? Trije proti milijardam revežev.

In seveda je pet najbogatejših Zemljanov moškega spola – Bill Gates, Microsoft; Warren Buffett, investitor; Jeff Bezos, Amazon; Manacio Ortegam, Inditex in Mark Zuckerberg, Facebook. Ob vsem tem nepravično razporejenem bogastvu na svetu pa so jo seveda ponovno slabše odnesle ženske, ki kot po pravilu za isto delo zaslužijo manj kot moški. Svetovni ekonomski forum (trenutno so njegovi predstavniki v super mondenem Davosu) je izračunal, da bi ženske potrebovale 217 let, da bi dosegle popolne enakopravnost z moškimi. Fino, ne?!

Za bogate moške morda, za večino Zemljanov in žensk čista groza! In v končni fazi velikokrat razmišljam tudi, kdo so najbogatejši Slovenci. Ne, med njimi ni kakšnih znanstvenikov, zdravnikov, medicinskih sester, strežnic, učiteljev, profesorjev ... Govoreči maček, izpušne cevi in igralni avtomati so ključ do bogastva in uspeha. Lahko vsi pljuvamo čez zdravnike in zdravstveni sistem, a govoreči maček vam bo težko zamenjal srce, če bo to upehalo, no, kardiolog prof. Miran Šebeštjen, dr. med., pa to naredi kar nekajkrat na leto. Intervju z njim si lahko preberete na strani 20. Skratka, razen če ne izumite novega in boljšega Facebooka, nikar ne računajte, da boste postali milijarder, in če ste ženska, bo to še veliko težje. A o tem ne razmišljajte preveč, uživajte življenje in skrbite za zdravo srce. Zdravja se kljub vsemu še ne da kupiti!

Liza - 5/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 5/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.