Saj veste, v vsakem razredu, družini, službi, povsod je nekdo spregledan in podcenjen, vedno je nekdo, ki ima strašen talent, a ga goji bolj na samem in ne potrebuje pohval in laskanja.

Tako nekako se mi zdi z juhami med jedmi, močno so podcenjene, čeprav so v resnici prave zvezde zdrave kuhinje. Večina juh, če so pravilno začinjene, je zelo okusnih, a se večina ljudi bolj veseli glavne jedi in sladice. Sama sem nora na juhe, praktično vse – še najmanj me navdušujejo tiste bistre, v stilu goveje juhe, ki se mi zdijo pač malo bolje začinjena voda. Juhe so vsaj tako pestre in pisane kot solate, so vseh mogočih barv in okusov. Zelena špinačna ali bučkina, rdeča paradižnikova, kodrlajsasta zelenjavna, rjava fižolova, bela krompirjeva, oranžna bučna, oh in še bi lahko v nedogled naštevala barve in okuse.

Juhe so res popoln uvod v dobro kosilo in dobra juha lahko vedno reši slabo kosilo – se je pač naješ do sitega. No, pravzaprav je bogata, zelenjava juha s kosom domačega kruha odlična samostojna jed. A velikokrat se zgodi, da juhe izpodrinejo kakšne bolj elegantno zveneče otvoritve jedi, od karpačev, koktajlov z rakci do pastinakovih zavitkov. Še pri nas doma na vprašanje “A bo kdo juho?” bolj ali manj dobim odgovore v stilu: mi ne paše, ne ljubi se mi jesti in podobne neumestnosti. No, saj se ne pritožujem – več juhe zame pač in še za večerjo ostane. Posebno obožujem mineštre, porovo in paradižnikovo juho ter pogrešam nonino zelenjavno juho z rižem, ki je nikoli ne morem skuhati točno take, kot jo je ona. Skratka, vsaj ta vikend si privoščite kakšno dobro juho iz spomladanske zelenjave, ki vas bo navdušila, nasitila in napolnila z vitamini.