Zadnjič me je na poti domov resno presenetilo, ko je gospa, stara okoli 50 let, povsem mirno med prečkanjem ene bolj prometnih cest v Ljubljani na tla frcnila ovitek od bombona.

Že dolgo nisem videla nikogar, ki bi tako brez sramu smetil po tleh, vsaj ne pred nekaj deset parov oči. K sreči so trendi povsem drugačni, saj ljudje vse bolj postajajo ozaveščeni, da nas bo plastika počasi zadušila. Vse več posameznikov, podjetij in civilnih gibanj se bori proti plastiki in vse več je organiziranih gibanj pobiranja smeti po mestu in naravi. Trgovske mreže ukinjajo plastične vrečke, v lokalih ne ponujajo več slamic, odpirajo se trgovine, kjer se poskušajo ogniti hrani, parkirani v embalažo.

Eden zadnjih trendov, ki prihaja iz Švedske, se mi zdi posebno posrečen, saj združuje dva trenda – tek in pobiranje smeti, imenuje pa se plogging. Za začetnika gibanja, ki se mu skrajšano reče plogga, velja Erik Ahlström, gibanje pa je vzklilo predlani v Stockholmu, v zadnjih mesecih pa se je nenadoma začelo širiti tudi drugje, zlasti po Evropi in ZDA, kjer se tako posamezniki kot skupine tekačev odpravljajo na tek za čistejše okolje v povsem dobesednem smislu.

Plogging je v resnici popolna rekreacija, greš na popoldanski tek, s seboj vzameš platneno vrečko in tekaške rokavice ter spotoma pobiraš smeti – se pravi, delaš še predklone in počepe, malce umiriš utrip, ki ga nato ponovno pospešiš. Popoln intervalni trening, s katerim narediš nekaj zase in še za svojo okolico ter širše – za svoj planet. Morda bi v slovenščini plogging lahko poimenovali – smettek (smeti tek) ali pa predjog (predkloni in jogging).

Mislim, da ima nova rekreacija veliko možnosti, da se bo vsaj v teh spomladanskih mesecih, ko prvo sonce odkrije vse smeti, ki so se nabrale čez zimo, prijela tudi med slovenskimi tekači. Za vse, ki vam ne grejo na živce le smeti, ampak tudi kakšen odvečen 'zimski' kilogramček, pa še pomembna informacija – med ploggingim menda porabite več kalorij kot med navadnim joggingom.

Liza - 16/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 16/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.