Trenutno vse države zemeljske oble, ki vstopajo v poletje, objavljajo približno isto ...

Zaščita pred soncem, kam na samotne počitnice, zakaj je Hrvaška tako draga, kako v enem tedni izgubiti 7 kilogramov in seveda prav v vseh medijih se vrstijo seznami poletnega branja, ki ga morate vzeti s seboj na počitnice.

In prav zanimivo se mi zdi, kako smo ljudje tudi branje postavili na glavo. V resnici je pozimi krajši dan, ko bi morali imeti čas za posedanje na toplem in branje dobrih knjig, a smo si uredili življenje tako, da se poleti zvrnemo na plaže širom Sredozemlja (govorim o Slovencih in sosednjih narodih), in ko ravno ne supamo in ne jemo svežih rib, beremo knjige (in kakšen čudak celo še revije in časopise).

Sama ne maram branja na plaži, sem enostavno preveč radovedna, saj me zanima, kateri otrok joka in katera mama se dere glasneje od mene, in moja koncentracija je ob vsem vrišču in bučanju valov prešibka. Tudi ne znam si predstavljati, da bi ležala v viseči mreži in brala, tako kot po navadi prikazujejo uvodne slike, ki odpirajo članke z naslovom: Kaj bodo brali znani in manj znani Slovenci. Sama imam med branjem enostavno rada mir. Da lepo v tišini nekje sedim (ne maram branja leže), berem in se prepustim zgodbi brez motenj in zibanja, no, če je zelo vroče, pa mi povsem prija, da rahlo pihlja in imam na dosegu roke ledeno kavo.

Ampak vsak po svoje, jaz vam lahko pred poletjem le zaželim – mir na plaži, mirno morje in dobre knjige.
Mojih 5 predlogov za poletno branje (ki ga zaradi mene lahko prestavite tudi na zimo) ter en naslov, ki ga še moram kupiti in prebrati.

1. Dekle, ki si ga zapustil, Jojo Moyes
2. Prekriti plameni, Celeste Ng
3. Naredite Ameriko spet obvladljivo, Katja Perat
4. Afričan, Jean-Marie Gustave Le Clézio
5. O koncu žalosti, Benedict Wells
*Te knjige še nisem, ampak čutim, da je dobra: Tri smrti, Gabriela Babnik