Pravzaprav je že skrajni čas, da se v svojem uvodniku lotim treh knjig, ki bi jih pravzaprav moral prebrati vsak, ki ga motijo drugi, ne da bi jih v resnici spoznal.

Ne, pravzaprav bi jih moral prebrati vsak Zemljan, starejši od osem let. Čeprav so knjige bolj otroško-mladinska literatura, so lahko velik nauk za vse odrasle, tudi za tiste, ki jih moti že praktično ves svet, ki ni iz njihovega mesta ali vasi, za vse, ki imajo predsodke pred ljudmi s posebnimi potrebami pa pred tistimi s trajnimi poškodbami, predstavniki drugih ver, ras, kultur, oh, celo starostniki že znajo biti moteči in nedobrodošli. Vsi bi si morali vzeti čas in prebrati te tri knjigice, ki vam ne bi smele vzeti več kot deževnega vikenda na kavču.

Pisateljica R. J. Palacio je napisala tri odlične zgodbe, ki jih pripovedujejo tri različne osebe, in vsaka odpira drug pogled na isto stvar. Seveda govorimo o knjigah Čudo, Julijanova zgodba in Charlottina zgodba, ki jih je v Sloveniji izdala založba Ocean, v slovenščino pa jih je prevedel Boštjan Gorenc.

Najprej je na vrsti Čudo, izjemen roman, ki govori o Augustu Pullmanu, fantu, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. August izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja. Sebe opiše: “Ne bom opisoval, kakšen sem na pogled. Najbrž je huje od vsega, kar si sploh lahko zamislite.” In seveda je večina sošolcev prijaznih, a tukaj je Julian in druga knjiga pripoveduje prav njegovo zgodbo, ki prinaša nov pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli, ki jo v petem razredu začne obiskovati tudi August. Julian je nesramen fant v šoli, ki Augusta ne pusti pri miru in mu v omarici pušča žaljiva sporočila. A tudi Julian ima nekaj razlogov, da se ne počuti najboljše in da se znaša nad sošolci, saj ga je že od majhnega vsega groznega grozno strah. In potem je tukaj seveda še tretja, čisto sveža zgodba, ki jo pripoveduje Charlotte, pridkana punčka, kot sama pravi, ki je sicer zadržana do Augusta, a ima v sebi neki pravičniški kompas in zelo realen pogled na stvari. Saj vam pravim, popolno čtivo za vse. Čisto vse!

Liza - 38/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 38/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.