Sprememba starosti?

Moram priznati, da me je stvar resno začela zanimati, čeprav me po navadi različne sodne bitke za neumnosti niti ne ganejo. Vedno si rečem, komur se ljubi, naj se bori z mlini na veter, a dejstvo je, da mora za vsako novo pravico (ki je morda na začetku slišati sila neumno) vedno nekdo prvi v boj.

Tako se mi je najprej zdelo sila zabavno, da je 69-letni Nizozemec Emile Ratelband začel sodno bitko, da bi svojo starost uradno znižal z 69 na 49 let. Sodišče bo predvidoma v štirih tednih odločilo, ali je gospod, rojen 11. marca 1949, po novem lahko rojen 11. marca 1969, kot se mu trenutno pač zdi bolj primerno za njegovo življenje.

Saj vem, sliši se sila neumno, a je podjetnik Emile iz nizozemske province Gelderland odlično utemeljil svojo zahtevo. Trdi, da bi kot 49-letnik imel veliko več možnosti za srečanje z ženskami na Tinderju kot skoraj 70-letni gospod, prav tako pa bi lažje našel novo službo. Emile se pač počuti mlajšega, kot je, če vam povem po resnici, ga zelo resno razumem. Tudi moje počutje je tam okoli 26 let, no, sem in tja naraste morda do maksimalno 32, zdi se mi, da je še vse pred mano in da moje telo zmore vse (kar mu pač njegova anatomija dovoljuje).

Krivično bi se mi zdelo, da me ljudje obravnavajo kot neko gospo, ki česa ne zmore ali da bo prej ali slej opešala, saj se vendar trudim, da ostanem v odlični formi – tako telesno kot umsko. Sploh se mi ne zdi neumna ideja, da bi lahko na primer na kakšnem razgovoru zahtevala, naj me obravnavajo kot 20 let mlajši osebo z 20-letnimi izkušnjami. Razumete?

To bi bila vendar popolna kombinacija, ker 26-letniki z 20-letnimi delovnimi izkušnjami vendar ne obstajajo, a z novim zakonom za spremembo starosti bi bilo to mogoče. Torej, gospod Emile, mi smo z vami in podpiramo vaš boj. Tudi mi smo mlajši, kot trdijo naši rojstni listi. Zahtevamo svoje pravice za odvzem let! Živela revolucija pomlajevanja!

Liza - 48/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 48/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.