V teh prazničnih dneh, ko se že po pravilu od vseh pričakuje, da si želimo sreče, miru, zdravja, ljubezni in ... o ja tudi denarja, sem si nekako najbolj zapomnila misel prodajalke iz trgovine, kamor uredništvo Lize redno zahaja po kosilo.

Sivolasa, kratkolasa, drobna prodajalka, polna energije in mladostnega navdiha, je na iskreno praznično pohvalo o njenem nasmehu in prijaznosti ene od stalnih strank odgovorila: "Veste, gospa, tudi jaz bi bila lahko tečna in neprijazna, pa nima smisla. Ne pomaga, samo slabo se počutiš. Človek si mora sam narediti, da se ima fino, tudi v službi. Saj ne rečem, da imam vedno dober dan, tudi jaz sem samo ženska," se je navihano zasmejala. Potem je gospa s pohvalo odšla svojo pot in sva s prodajalko seveda sami nadaljevali ta sila moder klepet o tem, kako se mora pač človek sam odločiti, ali se bo imel fino ali slabo. In v resnici je tako. Saj na kakšne stvari morda res nimamo vpliva, a na veliko stvari jih imamo, in ena od njih je tudi naše razpoloženje. Sama sicer nisem kakšen sonček ali bombonček na dveh nogah, a opažam, da se mi vedno manj ljubi biti slabe volje. To je tako naporno.

Raje se na hitro razburim, nato pa še tako tragedijo obrnem v komedijo, ker konec koncev si je oboje zelo podobno – zakaj torej ne bi raje izbrali smeha kot solz. Gospa prodajalka ima prav – sami si naredimo, kako se imamo, sami se lahko odločimo, ali bomo sitni ali dobre (no ali pa vsaj srednje) volje. Sami se lahko odločimo, ali bomo prijazni z ljudmi ali bomo raje lajali nanje. Priznam, da imam sama velikokrat težave, sploh lenoba, počasnost in neumnost me ubijajo, ja, tudi moja neučakanost mi dela težave, a se trudim. Točno tako, kot je rekla gospa prodajalka – nima smisla. Prav nobenega smisla nima, če si tečen in godrnjav, neumni in leni sebe itak ne vidijo, jaz izpadem sitna in na koncu smo vsi slabe volje. Aha in da se vrnem k praznikom – jap, želim vam vse stvari z božičnih voščilnic, z zdravjem na prvem mestu, in predvsem vam želim, da sami izberite dobro voljo, prijaznost in iskrenost (vsaj večino dni, ker vse leto zdržat dobre volje verjetno niti ni zdravo). Ne čakajte, da vas osreči nekdo drug, tudi na Božička in na dedka Mraza ne čakajte, vseeno sta moška, kaj pa onadva vesta, kaj si želimo ženske. Sami se odločite za srečo in dobro voljo.

Aha in ja ... želim vam, da vam uspejo prav vse jedi, ki jih boste spekli po Lizinih receptih. No, o načrtih za 2018 si pa pišemo naslednji teden.

Liza - 52/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 52/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.