Kot pri večini stvari v življenju smo se ženske tudi pri skrbi za zdravje bolje izkazale kot moški.

Tako pač je, dragi moški, ne bodite jezni name, ampak se enkrat za spremembo jezite nase. Ženske v povprečju živijo dlje kot moški, ker se pač za svoje dolgo življenje bolj potrudijo.

Seveda ne govorim na pamet, ampak podatki zadnje raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije (NIJZ, 2016) kažejo, da se moški v primerjavi z ženskami manj zdravo prehranjujejo – imajo manj redne obroke; hrano pogosteje dosoljujejo ali izbirajo bolj slano; uživajo manj zelenjave; več ocvrtih jedi, hitre hrane in zlasti več mesa in mesnih izdelkov; pogosteje posegajo po sladkih in alkoholnih pijačah. Delež debelih moških se je od leta 2001 do leta 2016 povečal s 16 na 20 odstotkov odrasle moške populacije, zato moški veljajo za še posebej ogroženo skupino.

A seveda niso le moški tisti, ki zanemarjajo svoje zdravje, ampak nas je vseh skupaj kar veliko, ki pozabljamo, da moramo sami migati, sami skrbeti za zdravo prehrano in ne smemo le čakati, da zbolimo in nato na zdravnike prelagati odgovornost za svoje zdravljenje. Seveda ni vse v naših rokah, bolezen se zgodi tudi najbolj aktivnim ljudem z zdravim slogom prehranjevanja, a so vsaj nato v boljši formi, da se spopadejo z boleznijo.

“Uravnotežena prehrana je nujna komponenta zdravega življenjskega sloga, v katerega je treba vključiti tudi gibanje, da ohranimo telo zdravo, izboljšamo telesno funkcijo in izboljšamo kakovost življenja,” je za revijo Liza povedala dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., mi pa smo še malo raziskovali.

Harvardska študija, ki je trajala kar 80 let in o kateri smo v Lizi pisali že lani, je namreč pokazala, da sta gibanja in zdrava prehrana zelo pomembna dejavnika za dolgo življenje, za kakovost in srečo pa najbolj pripomorejo dobri odnosi. Harvardski raziskovalci (študijo je predstavila Liz Mineo v The Harvard Gazette) so bili prav presenečeni, kako srečni odnosi močno vplivajo na naše zdravje in počutje.

Torej vsi, tudi moški, zavihajmo rokave in gremo na delo za svoje zdravje, ki je seštevek gibanja, zdrave in urejene prehrane ter srečnih odnosov, torej tečnoba v naslednjih letih odpade. 

Liza - 43/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 43/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.