Zdaj je res že povsem jasno, da ima redno gibanje zelo pozitiven učinek tako na naše fizično kot tudi na psihično zdravje.

No, na slavnih univerzah Yale in Oxford pa so šli še korak naprej in se lotili raziskave s hipotezo: Aktivno življenje je bolj pomembno za psihično stanje ljudi kot denar.  In rezultati so pokazali prav to, piše nemška spletna stran Business Insider Deutschland – redno ukvarjanje s športom prinese v naša življenja več dobre volje kot denar. V raziskavo je bilo vključenih 1,2 milijona Američanov, glavna naloga raziskovalcev pa je bila, da opazujejo, kako fizična aktivnost vpliva na vedenje in psihično razpoloženje udeležencev, ki so lahko izbirali med 75 aktivnostmi – od teka, kolesarjenja, dvigovanja uteži, plavanja ...

Udeleženci so morali odgovoriti na vprašanje, kolikokrat so se psihično počutili slabo zaradi stresa, depresije ali drugih čustvenih težav. Skratka, da skrajšam svoj uvod v to zelo aktivno Lizo, ki vam prinaša 35 strani priloge Aktivni – znanstveniki so ugotovili, da so bili aktivni ljudje nerazpoloženi in žalostni približno 35 dni na leto, neaktivni ljudje pa kar 18 dni več. Torej lahko zaključimo, da redno gibanje dobesedno osrečuje in izboljšuje razpoloženje.

Dognali so tudi, da se aktivni ljudje psihično počutijo vsaj tako dobro kot ljudje, ki ne športajo, a zaslužijo na leto 25.000 evrov več od povprečja. Torej, človek mora zelo veliko zaslužiti, da se počuti zadovoljnega in srečnega, kar lahko veliko bolj enostavno dosežemo s kratkim tekom ali partijo nogometa.

Seveda pa to ne pomeni, da več ko migate, bolj ste srečni, morda prej obratno, saj lahko s pretiravanjem staknete kakšno poškodbo ali pa ste preutrujeni za kakršnokoli srečo. Študija pravi, da bo za dobro razpoloženje povsem dovolj, če boste migali trikrat do petkrat na teden, vadba pa naj traja od 30 do 60 minut.