Piše se leto 2018. Leto, za katero so napovedani komercialni poleti na Luno, roboti, ki pomagajo bolnikom pri dvigovanju in obračanju, in leto, ko naj bi svet počasi zavzeli električni avtomobili, tisti na dizel pa naj bi odšli v pozabo.

A glavne novice v vseh medijih so bolj takšne, kot da bi bili vsi skupaj malo za luno. V Evropi se borimo z ošpicami in oslovskim kašljem, v ZDA glavne naslove zavzemajo ženske, ki se borijo za svoje pravice, da lahko končno rečejo NE moškemu spolnemu nadlegovanju, z vsemi močmi se ženske po svetu borijo, da bi bile za isto delo enako plačane kot moški.

Ali ni to noro, da se o tem sploh pogovarjamo?! Nekaj najbolj slavnih in tudi bogatih žensk Hollywooda se je zbralo v – saj ne vem, kako naj rečem – društvu Time˙s up, in zahtevajo spremembe delavnega okolja za vse ženske po svetu, čeprav prav ameriški predsednik ne kaže kakšnega velikega spoštovanja ne do žensk ne do drugačnih, verjetno bi si želel, da bi na svetu živeli le bogati, lepi in njemu kimajoči ljudje. Vse manj ljudi se boji na glas trditi, da je Zemlja ravna. Ja, leta 2018 nekateri povsem zdravi, uspešni in izobraženi ljudje javno trdijo, da vedo, da je Zemlja ravna.

In med vsemi modrovanji o cepljenju in necepljenju pred nalezljivimi in smrtonosnimi boleznimi so med slovenskimi uporabniki socialnih omrežij glavne teme še vedno partizani in domobranci, Kučan in Janša. Resno? Mislite, da mlade (in tudi manj mlade), ki vse svoje življenje nosijo v žepu na svojih pametnih telefonih in varčujejo v kriptovalutah, res zanimajo neke daljne zamere in prepiri iz preteklosti.

Seveda je prav, da znajo zgodovino in vedo, kaj je prav in kaj ne, vsak mora poznati zgodovino, da lahko ceni sedanjost, a počasi bi bilo že fino, da začnemo vsaj Slovenci pisati skupno zgodovino, saj bomo drugače zelo težko kdaj odpotovali na Luno in bomo pač vedno ostali za njo

.

Liza - 4/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 4/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.