Zadnjič sem med tekom na tekaški progi v fitnesu ne(hote), ker pač nimaš kam uiti in v končni fazi kaj pametnega početi, ko tečeš na mestu, na uho ujela zanimiv pogovor med osebnim trenerjem in njegovo klientko.

Seveda sta se večinoma pogovarjala o treningu, veliko sta modrovala o prehrani, ki je seveda vedno ključ do uspeha, če želimo izgubiti kilograme. A pustimo to dolgočasno temo o hujšanju in zdravi prehrani ob strani. Najbolj sem postala pozorna, ko je fitnes inštruktor zelo modro povedal, da najhujše težave sodobnega človeka sploh niso nezdrava, predelana hrana, premalo gibanja in sedeče življenje, ampak izgovori.

Izgovori za vsako stvar, zakaj nečesa ne moremo narediti. Izgovori – zagotovo jih poznate, sama sem prava mojstrica izgovorov. Saj veste, začne se z jutranjim vstajanjem, zakaj moramo še malo ležati, zakaj ne moremo zjutraj na vadbo, zakaj se v službi ne počutimo dobro, zakaj moramo popiti že tretjo kavo, zakaj je nekaj sladkega po kosilu skoraj obveza, zakaj popoldne ne moremo na Šmarno goro, zakaj ne moremo zdravo jesti, zakaj, zakaj, zakaj ...

Pravzaprav od majhnega iščemo izgovore, zakaj nečesa ne zmoremo ali zakaj nekaj moramo narediti. In kdaj se počutimo najbolje, kdaj smo zadovoljni sami s seboj – ko premagamo izgovore, ko kljub odličnemu izgovoru nekaj naredimo in premagamo sami sebe. Saj veste, ko stopimo ven iz svoje cone udobja – oh, bog, skoraj ni bolj osrečujočega trenutka, kot takrat, ko zmagamo nad izgovori. Pravzaprav se več pogovarjamo o tem, zakaj nečesa ne moremo, kot o tem, kako bi nekaj naredili – saj veste, lažje se je izgovoriti kot iti v akcijo.

Vse imamo izgovor – majhne otroke, štirinožne ljubljenčke, utrujenost, starost, vreme, meglo, petek, ponedeljek, vse nam pride prav, da opravičujemo svojo lenobo in predajanje udobju. Hej, celo državo znamo izkoristiti, zakaj nam ne uspe v poslu ali rokometu, ker smo majhni, nepomembni, neopazni. Pa dajte, nehajte, no, ne mi tega prodajati, ker imam na zalogi kup odličnih izgovorov za vsako stvar, tudi zakaj moram v tem trenutku na hitro končati tale uvodnik. Ne, seveda ne zato, ker sem majhna, enostavno moram na kavo s sodelavkami, da obdelamo, kaj se je zgodilo čez vikend.

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.