Pred dnevi me je zaneslo na tiskovno konferenco o povišanem krvnem tlaku ali hipertenziji, ki povzroči okoli 9,4 milijona smrti na leto.

Strokovnjaki pričakujejo, da se bo število le povečevalo, in ne zmanjševalo, saj se prebivalstvo povečuje in stara. Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima zvišan krvni tlak že vsak četrti, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi odrasli človek. V Sloveniji doživi možgansko kap okoli 4.400 ljudi na leto, okoli 2.100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Srčni infarkt prizadene okoli 5.000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre. Skratka kar pretresljive številke, da bi si človek dal takoj izmeriti krvni tlak in začel živeti bolj zdravo in razgibano.

Dejavniki za nastanek visokega krvnega tlaka so v resnici zelo tipični in predvsem posledica naših slabih razvad – prevelika telesna teža, preveč slana hrana, čezmerno pitje alkoholnih pijač, premalo gibanja in preveč sedenja, stres in kajenje. Najbolj me je presenetil podatek, da celo med tistimi, ki vedo, da imajo zvišan krvni tlak, kar polovica ne naredi ničesar za izboljšanje svojega zdravja. Uf, sama se zelo rada dobro počutim, že najmanjši glavobol in prehlad me vržeta iz tira, zato ne morem razumeti, kako ni človek pripravljen malo zmanjšati vnosa soli in narediti nekaj sprehodov na teden, da bi močno izboljšal svoje razpoloženje, no, da o kajenju sploh ne govorimo. In mimogrede, sem daleč od asketa, ki živi po pravilih, imam veliko prehranskih in drugih izgredov, a na splošno se trudim živeti zdravo – redno migati in približno zdravo jesti.

Skratka, pred poletjem ne razmišljajte o dietah in bikinkah, ampak o zdravju – pojdite si izmerit krvni tlak. Potem pa naredite nekaj preprostih korakov proti zdravju – vzemite si čas za dolg sprehod in nekaj minut zase in za umiritev, odpovejte se popoldanski kavi in preveč slani juhi. Razvajajte se s sadjem in zelenjavo, zajemite svež zrak in skočite v vodo.